Ce echipamente a cerut România de la UE pentru a combate coronavirusul

Dată publicare: 16-03-2020 19:27
Dată actualizare: 16-03-2020 20:00


Spitalele sunt din acest moment prioritatea zero. Avem nevoie de medici și de aparatură pentru salvarea cât mai multor vieți.

Starea de urgență decretată în România înseamnă, printre altele, proceduri rapide de achiziție pentru materiale și echipamente. Ministerul Sănătății va da bani, inclusiv spitalelor care vor trata cazurile ușoare de coronavirus.

Doctori de alte specializari sau care nu sunt angajați vor fi chemați să ajute într-o luptă care se anunță cruntă.

Un capitol extrem de important al decretului privind instituirea stării de urgență se referă la măsurile din domeniul sanitar.

Klauss Iohannis: ''Am dispus, astfel, ca în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare și alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operațiunile necesare.''

Specialiştii spun că 10% dintre cei care se îmbolnăvesc au nevoie de îngrijire în terapie intensivă, iar România nu este încă pregătită pentru un număr mare de bolnavi în stare gravă sau critica, mai ales ca multe din paturile ATI sunt deja ocupate de cei cu alte boli grave.

Confrom Ministerului Sănătăţii, avem peste 2.800 de ventilatoare - aparate vitale pentru bolnavii de COVID-19 aflaţi în stare gravă . Avem aproape 2.000 de maşini de anestezie, peste 7.500 de monitoare.

Autorităţile din sănătate au comandat iniţial 200 de ventilatoare, 200 de monitoare, dar contractul s-a blocat. Aşa că oficialii au găsit un alt furnizor.

Achiziţii se fac şi la nivel european, iar ţara noastră a cerut 500 de aparate de ventilaţie mecanică.

Prof. Dr. Dorel Săndesc: ''Am mai avea nevoie de 1.290 de aparatie ventilaţie mecanică. Din experiența altor ţări a fost necesar să se depăşească. Au ajuns să pună pacienți în trezirea de la blocul operator, chiar şi pe coiridoare, deşi au avut timp să se pregătească. Într-o criza care n-a venit peste noapte s-au trezit cu câteva sute de pacienți critici şi au avut probleme majore de management.''

E nevoie însă şi de echipamnete de protecţie şi teste.

Tot de la Uniunea Europeană România a cerut 1 milion de combinezoane, 5 milioane de măşti şi 1 milion de ochelari de protecţie.

Iar prin UNIFARM au fost deja cumpărate 25 de tone de dezinfectant, 26 de tone de alcool sanitar, 5 milioane de măşti.

Printr-un program special al Ministerului Sănătății, denumit Acţiuni Prioritare Boli Emergente, care se definitivează în aceste zile în Minsterul Sănătăţii, vor fi alocaţi bani către spitalele în care vor fi trate cazurile uşoare şi medii. Vor putea fi cumpărare astfel echipamnete de protecţie, dezinfectanţi şi chiar tratamnente.

Va fi nevoie însă şi de personal medical.

Reporter: De unde mai luăm medici specialişti?
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Din Ministerul Transporturilor, din Ministerul Apărării, ăştia de la pensie îi aducem înapoi, rezidenţii de ultim an vor sta mai mult, cei care termină proaspăt specialitatea, cei care lucrau pe la cabinete şi nu lucrau în spitale le facem jumătate de normă.

Acolo unde statul întârzie să vină în ajutorul spitalelor şi medicilor, asociaţiile non-profit, antreprenorii şi oamenii de rând pun mâna de la mâna pentru a susţine medicii în această perioadă. Fundația Comunitară Brașov a făcut un apel, iar în doar 2 zile s-au strâns aproape 50.000 de lei.

Laura Popeea, fundaţia Comunitară Braşov: „Nevoile prioritare sunt achiziţionarea a 1000 de testere pentru spitalul de boli infecţioase din Braşov, echipamente de protecţie şi achiziţionarea de pături pentru dotarea saloanelor.”

Asociaţia "Zi de bine" a închiriat 4 containere şi este în discuţii să cumpere încă două duble pe care să le pună în curtea spitalului. Este nevoie însă de bani, iar oamenii pot face donaţii de 4 euro prin SMS cu mesajul "SUS" la 8862 sau în contul asociaţiei "Zi de bine". Până acum s-au strâns în jur de 40.000 de euro.

Şi asociaţia "Dăruieşte Viaţa" a trimis deja spre spitale stocuri de dezinfectanţi şi echipamente de protecţie.


VIDEO PROTVPLUS.RO