Sumele pentru care doi dintre cei mai buni pediatri din Romania au ajuns sa isi riste libertatea

Ultima actualizare: 18-04-2013 06:55

Medicul chirurg Gheorghe Stefan Ozsvath, de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, a fost arestat preventiv, in timp ce anestezistul Florin Rusu va fi cercetat, in continuare, in libertate in dosarul mitei pentru operatii.

Cei doi specialisti de la Spitalul ''Grigore Alexandrescu'' retinuti saptamana trecuta sub acuzatia ca ar fi conditionat intrarea in sala de operatie de plata unor sume de bani au fost extrem de stanjeniti de postura in care se afla.

Cunoscuti drept unii dintre cei mai buni pediatri romani - anestezistul fiind chiar decorat acum doi ani de presedinte dupa ce i-a salvat pe bebelusii arsi la maternitatea Giulesti - Ozsvath si Rusu stiu ca isi risca nu doar libertatea, ci si carierele.

Ambii au declarat ca "recunosc si regreta enorm faptele" -dar au afirmat ca societatea are nevoie de ei in libertate, nu dupa gratii.

In apararea clientilor, avocatii au mers pe ideea ca desi cei doi au fost inregistrati cand primeau banii, nu au conditionat actul medical de plata urmatoarelor sume: 600 de lei pentru chirurg, 200, pentru anestezist si 100 pentru stagiar. Procurorii cred altceva.

Ozsvath Gheorghe Stefan: Tu tine aia la tine, ca trebuie sa ii dai anestezistului si medicului care ma ajuta
Ghebosu Ghoerghe: Da-i domnului sase milioane!
Ozsvath Gheorghe Stefan: Tu-mi dai mie...
Ghebosu Gheorghe: Sase milioane...
Ozsvath Gheorghe Stefan: Sase milioane... restu... doi si unu... dai dincolo
(Sursa: Parchetul Capitalei)

In conditiile in care inculpatul considera ca se poate folosi de calitatea pe care o detine de medic pentru a obtine bani sau alte foloase, conditionand in acest mod indeplinirea actului medical si nesocotind totodata normele deontologiei profesionale, se poate crea opiniei publice convingerea ca aceasta este singura modalitate in care o persoana poate beneficia de servicii medciale corespunzatoare. (sursa: judecator Carmen Balaci, Tribunalul Bucuresti)

Cei doi medici sunt acuzati de luare de mita. Risca intre 3 si 12 ani de inchisoare, insa pentru ca au recunoscut faptele, limitele se reduc cu o treime, iar din pedeapsa finala ar executa doar o treime, intrucat au peste 60 de ani.

Pana atunci raman cu interdicitia de a parasi Capitala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO