Alexandru Mironov: "Eu pot garanta ca va veni un sfarsit al lumii, dar peste 8 miliarde de ani"

Alexandru Mironov

Scriitorul de Science Fiction Alexandru Mironov a comentat, pentru MEDIAFAX, speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, care ar urma sa se produca vineri, 21 decembrie 2012.

Teoriile hollywoodiene despre sfarsitul lumii spun ca in timpul solstitiului de iarna, pe 21 decembrie 2012, va avea loc apocalipsa.

Insa abordarea mercantila si turistica a evenimentului a fost denuntata de organizatiile indigene din America Centrala si Mexic, care au reprosat guvernelor si antreprenorilor ca au denaturat sensul acestei sarbatori.

Intr-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiana a acestei date, care ar marca in realitate doar incheierea unui ciclu din calendarul maya.

In acest context, scriitorul SF si jurnalistul Alexandru Mironov a vorbit, pentru agentia de presa MEDIAFAX, despre speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, spunand ca "acestea nu sunt false".

Citește și
Chichen Itza
Stirileprotv.ro a transmis de la Chichen Itza, locul unde mayasii au prezis "Sfarsitul lumii"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Au o urma de adevar, in sensul ca astronomii si matematicienii mayasi isi faceau socotelile in perioade de cate 52 de ani, sapau in piatra concluziile lor. Ultimii sapatori in piatra au fost cam pe vremea cand conchistadorii navaleau peste mayasi. Astfel, acestia nu au mai apucat sa duca socoteala mai departe de 2012. De aici au pornit speculatiile privind sfarsitul lumii", a spus Alexandru Mironov.

Acesta a glumit spunand ca poate garanta ca sfarsitul lumii va veni, insa nu acum.

"Eu pot garanta ca va veni un sfarsit al lumii, dar acesta va fi peste 8 miliarde de ani, cand soarele se va transforma in supernova si globul de foc va inghiti toate planetele pana dincolo de Jupiter. Asa spune teoria astronomica. Asta va pot garanta si ne putem verifica unii pe altii", a spus amuzat Alexandru Mironov.

Totodata, Alexandru Mironov este de parere ca ipotezele privind sfarsitul lumii sunt, de fapt, influentate foarte mult si de interpretarea de la Hollywood a acestor date simbolice, la care contribuie cineastii, scriitorii si jurnalistii.

Calendarul maya, care include 18 luni de cate 20 de zile si un "Wayeb", o luna sacra de cinci zile, a inceput in anul 3114 i.en, potrivit presei internationale.

El prevede o noua era, care va incepe pe 21 decembrie (anumiti cercetatori indica data de 23 decembrie), un eveniment ce va fi celebrat in toata partea de sud a Mexicului si in alte patru tari, in care influenta culturii maya a rezistat pana in zilele noastre (Guatemala, Belize, Salvador si Honduras).

Aceasta data marcheaza sfarsitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de catre unii drept o profetie despre sfarsitul lumii.

Contributia adusa de civilizatia maya, care si-a atins apogeul in perioada 250 e.n. - 900 e.n., trece dincolo de aceste domenii.

Potrivit oamenilor de stiinta, populatia maya a contribuit si la dezvoltarea altor domenii precum arhitectura, matematica, topografie, arta textila si gastronomie, iar aceste contributii sunt vizibile si in zilele noastre.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Cristian Tudor Popescu:
Cristian Tudor Popescu: "In Romania, pana si apocalipsa o sa-si franga gatul"

Cristian Tudor Popescu a comentat speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, spunand ca in Romania pana si apocalipsa "o sa-si franga gatul".

Stirileprotv.ro a transmis de la Chichen Itza, locul unde mayasii au prezis
Stirileprotv.ro a transmis de la Chichen Itza, locul unde mayasii au prezis "Sfarsitul lumii"

Potrivit calendarului mayas, vineri se incheie al 13-lea baktun, adica un ciclu de 5.200 de ani, lucru pe care unii l-au interpretat drept sfarsitul lumii.

21.12.2012: de ce este considerata
21.12.2012: de ce este considerata "ultima zi a omenirii". Profetiile despre sfarsitul lumii

A venit ziua de 21.12 2012, data la care se incheie calendarul mayas, iar multi cred ca acest lucru vesteste Apocalipsa.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.