28 de ani - cel mai lung proces din Romania. Are sanse sa intre in Cartea Recordurilor


Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2012 06:51
Data publicarii: Marti 31 Mai 2011 18:12
Categorie: Stiri actuale

Reprezentantii unei foste intreprinderi socialiste se judeca de 28 de ani, pentru 100 de milioane de dolari, cu un concern german. Banii reprezinta un export de tabla facut in Statele Unite cu mult inainte de caderea regimului Ceausescu.

In 1983, invatam cat de nocivi sunt pentru societate capitalistii. Tot atunci, intreprinderea de comert exterior "Metal Export-Import" deschidea la Bucuresti un proces rasunator impotriva celor mai puternice companii occidentale din industria metalurgica.

Ei bine, dupa aproape 28 de ani de infatisari, justitia se declara depasita. Pentru ca nici pana astazi instantele nu si-au spus ultimul cuvant.

La inceputul anilor '80, Romania a vandut Statelor Unite cinci nave cu tabla groasa facuta la Sidex Galati. Afacerea derulata prin intermediul unor companii din Franta, Germania, Elvetia si Statele unite se ridica la 30 de milioane de dolari. Dar banii nu au mai ajuns in bancile noastre, asa ca romanii au facut plangere in justitie. Cei care au cumparat intreprinderea, niste oameni de afaceri rusi, au continuat procesul. Intre timp, suma s-a triplat, iar firma chemata in judecata a ajuns in proprietatea unui concern german.

Dosarul s-a plimbat la toate instantele din tara, fara niciun rezultat. Responsabilii au dat vina pe proceduri greoaie si contestatii repetate. In rest, niciun judecator nu a fost gasit vinovat. Si daca ar fi fost, nu mai putea fi pedepsit pentru ca faptele lui s-ar fi prescris.

CSM-ul incearca acum sa afle cate alte procese se lungesc nejustificat. Dosarul generalilor Chitac si Stanculescu ar fi intrat in aceasta categorie, dar dupa 18 ani a fost judecat.

Citeste si:

Se intorc radarele fixe. Harta aparatelor care baga spaima in vitezomani

Incepe sezonul inundatiilor: s-a dezlantuit iadul in localitatea Raiul din Vaslui

Explicatia halucinanta a unei femei care a fumat 3.500 de tigari in timpul sarcinii

Tags: procese, recorduri,

Romania risca sanctiuni UE si noi procese daca nu modifica taxa auto si nu restituie banii
Proces cum nu s-a mai vazut. Staborul tiganesc a judecat un caz online
Locul 1 in UE la procese. Romania incalca cel mai des dreptul la viata
VIDEO PROTVPLUS.RO