11 localități, afectate de alunecările de teren: „Unde să mă duc? Mă doare sufletul”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Se mişcă pământul în Prahova şi duce la vale garduri, case şi drumuri. Sunt deja 11 localităţi afectate de alunecările de teren.

La Scorțeni, de exemplu, opt locuinţe sunt avariate, iar alte două case se pot prăbuşi în orice clipă. Familiile care locuiesc aici ar trebui să îşi părăsească repede gospodăriile, însă nimeni nu vrea să plece în necunoscut şi să ia viaţa de la capăt, de la zero.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit, luni după-amiază, pentru a analiza situaţia şi a stabili ce măsuri se impun. O comisie constituită la ordinul Prefectului va merge în toate localităţile unde au loc alunecări de teren. Deocamdată, autorităţile au cerut ca șapte persoane din comuna Scorţeni să fie evacuate. Oamenii au semnat, însă, că refuză să plece din gospodarii.

Primăria a încercat să repare cu pietriş drumul de acces către casele afectate, care s-a crăpat. Despre alte lucrări de consolidare este dificil de vorbit în acest moment, din cauză că presupun costuri mari.

Soţii Dumitrache nici nu mai ştiu de când nu au mai închis un ochi. Toată casa şi curtea s-au transformat peste noapte într-o ruină.

Ana Dumitrache:Unde să mă duc? Eu v-am spus: de dus, mă duc, dar ce să fac şi cu gospodăria? Mă doare sufletul.”

Nicolae Dumitrache
: „Am animale, am porci. Ce, pot să plec eu de-aicea? Cum să plec la o etate oarecare?”

Probleme sunt şi la vecini.

Mihai Tudorel: „Am avut probleme cu stâlpul electric acum două săptămâni. A venit, l-a schimbat acum, s-a înclinat iară. Curtea, aleile, gardul, conducta de apă am scos-o din pământ am pus-o pe gard.”

Marius Crăciun: „El n-a fugit să o ia la vale dintr-o dată. Fuge în trepte, se rupe în trepte şi s-a cam rupt pe peste tot.”

Vasilica Năstase: „Stăm cu teamă, normal că stăm cu teamă. E casă nouă, aici e munca noastră de 10 ani de zile. Am copil plecat în Italia de la 18 ani şi acum să vină şi el acasă să se retragă, nu ai unde să mai te retragi, că totul se duce la vale.”

Autorităţile ridică neputincioase din umeri şi spun că deocamdată nu pot interveni, pentru că pământul continuă să se mişte.

Iulian Barbu, viceprimar Scorţeni:
„Noi suntem pregătiţi. La căminul cultural din Mislea şi Scorţeni avem asigurate saltele, avem asigurați saci de dormit.”

Localnic: „Mie să nu îmi spuneţi că mă mutaţi.”

În 11 localităţi din Prahova sunt drumuri, poduri, stâlpi de electricitate sau locuinţe afectate de alunecările de teren. Iar în alte șase comune, primarii au anunţat că inundaţiile au distrus culturile agricole.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO