(P) Zece beneficii ale mersului pe bicicletă

Dată publicare: 21-04-2021 18:04
Dată actualizare: 21-04-2021 18:14


(P) Zece beneficii ale mersului pe bicicletă

Odată cu revenirea vremii frumoase și a zilelor calde, mulți dintre noi revenim la bicicletă ca mijloc de transport alternativ, nu doar ca hobby.

 

Ar fi de preferat dacă tot mai mulți am face asta, însă, iar pentru asta vă prezentăm câteva avantaje ale mersului pe bicicletă.

1. Ajungi mai repede

Mergeți cu bicicleta în marile orașe și veți ajunge la destinație în jumătate din timpul făcut cu mașina, arată cercetările Citroen. Viteza medie de deplasare este mai mare, la orele aglomerate, cu bicicleta decât cu mașina. Și chiar și în orașele mai puțin aglomerate, veți ajunge în general în centrul orașului mai repede cu bicicleta.

 

Biciclete oferte

 

2. Vei dormi mai profund

O plimbare dimineața devreme vă poate obosi pe termen scurt, dar vă va ajuta să închideți ochii seara când vă întoarceți acasă. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford au cerut pacienților cu insomnie sedentară să circule cu bicicleta timp de 20 până la 30 de minute în fiecare zi. Rezultatul? Timpul necesar adormirii a fost redus la jumătate, iar timpul de somn a crescut cu aproape o oră.

"Exercitiile in aer liber te expun la lumina zilei", explica profesorul Jim Horne de la Universitatea Loughborough, Centrul de Cercetare a Somnului.

3. Bicicleta întinerește

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford au descoperit că ciclismul regulat poate proteja pielea de efectele dăunătoare ale radiațiilor UV și reduce semnele îmbătrânirii. Dr. Christopher Rowland Payne, medic dermatolog din Harley Street, explică: „Creșterea circulației prin exerciții furnizează oxigen și substanțe nutritive celulelor pielii mai eficient, în timp ce toxinele dăunătoare dispar. Exercițiile fizice creează, de asemenea, un mediu ideal în corp pentru a optimiza producția de colagen, ajutând la reducerea aspectului ridurilor și la accelerarea procesului de vindecare”

4. Stimulează digestia

Potrivit experților de la Universitatea din Bristol, beneficiile ciclismului se regăsesc și în interior, nu doar la exterior.

„Activitatea fizică ajută la reducerea timpului necesar alimentelor pentru a se deplasa prin intestinul gros, limitând cantitatea de apă absorbită de corp, lăsând scaunul mai moale, ceea ce este mai ușor de expulzat”, explică dr. Ana Raimundo, gastroenterolog Harley Street.

Biciclete - oferte eMAG

În plus, exercițiile aerobe accelerează respirația și ritmul cardiac, ceea ce ajută la stimularea contracției mușchilor intestinali. „Pe lângă faptul că te împiedică să te simți balonat, acest lucru te ajută să te protejezi împotriva cancerului intestinal”, spune dr. Raimundo.

5. Crește puterea creierului

Ai nevoie de materie cenușie pentru a străluci? Începe să pedalezi! Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au descoperit că o îmbunătățire cu cinci la sută a testelor de fitness cu bicicleta a dus la o îmbunătățire de până la 15 la sută la testele mentale. Acest lucru se datorează faptului că ciclismul ajută la construirea de noi celule cerebrale în hipocampus, regiunea responsabilă de memorie, care se deteriorează după vârsta de 30 de ani. „Crește fluxul sanguin și oxigenul către creier, care la rândul său regenerează receptorii, explicând modul în care exercițiile fizice ajută la prevenirea bolii Alzheimer”, spune autorul studiului, profesorul Arthur Kramer.

6. Învinge bolile

Ciclismul este bun pentru tine? Da! Uitați merele, mersul cu bicicleta este modalitatea de a ține doctorul la distanță. Exercițiul moderat face celulele imune mai active, astfel încât acestea să fie gata să evite infecția, spune Cath Collins, dietetician șef la Spitalul St George din Londra.

De fapt, potrivit unor cercetări de la Universitatea din Carolina de Nord, persoanele care merg cu bicicleta timp de 30 de minute, 5 zile pe săptămână, au în medie concedii medicale de două ori mai rar decât cei care zac pe canapea.

7. Prelungește viața

King's College din Londra a comparat mai mult de 2.400 de gemeni identici și a constatat că cei care făceau echivalentul a doar 3 plimbări de 45 de minute pe săptămână cu bicicleta erau cu nouă ani mai tineri din punct de vedere biologic, chiar și după reducerea altor influențe, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC) și fumatul.

„Cei care fac mișcare în mod regulat prezintă un risc semnificativ mai scăzut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, toate tipurile de cancer, hipertensiune și obezitate”, spune dr. Lynn Cherkas, care a efectuat cercetarea. „Corpul devine mult mai eficient în apărarea sa și regenerarea celulelor noi”.

8. Salvezi planeta

20 de biciclete pot fi parcate în același spațiu ca și o mașină. Este nevoie de aproximativ 5 la sută din materialele și energia utilizate pentru a face o mașină să fie construită o bicicletă, iar o bicicletă produce poluare zero. Și bicicletele sunt mai eficiente, călătoriți de 3 ori mai repede decât mersul cu aceeași cantitate de energie.

9. Ciclismul îți îmbunătățește viața sexuală

A fi mai activ fizic îmbunătățește sănătatea vasculară, ceea ce are un efect de creștere a dorinței sexuale, potrivit experților în sănătate din Statele Unite. Un studiu de la Universitatea Cornell a constatat, de asemenea, că sportivii de sex masculin au priceperea sexuală a bărbaților cu doi până la cinci ani mai tineri, femeile amânând fizic menopauza pentru o perioadă similară de timp.

Între timp, cercetările efectuate la Universitatea Harvard au descoperit că bărbații de peste 50 de ani care pedalează cel puțin trei ore pe săptămână au un risc de impotență cu 30% mai mic decât cei care exercită puțin.

10. Îți vindecă inima

Studiile de la Universitatea Purdue din SUA au arătat că ciclismul regulat vă poate reduce riscul de boli de inimă cu 50%. Și potrivit British Heart Foundation, aproximativ 10.000 de infarcturi fatale ar putea fi prevenite în fiecare an dacă oamenii rămân în formă.

Ciclismul, la doar 25 de kilometri pe săptămână, reduce riscul bolilor de inimă la mai puțin de jumătate dintre cei care nu fac mișcare.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO