Sorin Alexandrescu, arestat pentru 29 de zile. E acuzat ca l-a santajat pe administratorul RCS&RDS

×
Codul embed a fost copiat

Sorin Alexandrescu, directorul general al ''Antena Group '', a fost arestat pentru 29 de zile, sub acuzatia de santaj.

Alexandrescu este acuzat ca a incercat sa obtina semnarea unui contract cu RCS-RDS, in favoarea firmei pe care o reprezenta, amenintand ca daca nu obtine ce vrea, o sa difuzeze o ancheta jurnalistica presupus compromitatoare.

Sorin Alexandrescu este acuzat de catre procurorii anti-coruptie ca ar fi santajat un director de la RCS-RDS sa semneze un contract avantajos pentru Antena Group. In caz contrar, Alexandrescu ar fi facut publice informatii care il compromiteau pe acesta.

Intr-un comunicat, operatorul telecom confima acuztiile:
"Scopul santajului era sa forteze incheierea unui contract de retransmisie prin satelit a canalelor Antena TV Group, in conditiile impuse de aceasta, pentru o suma de peste 30 milioane EURO.(...) RCS&RDS nu a acceptat si nu va accepta niciodata astfel de practici si nici nu poate fi de acord sa mareasca factura abonatilor sai in interesul unui astfel de grup de presiune."

Contractul, noteaza DNA, urma sa asigure retransmisia si distributia prin satelit a programelor apartinand Antena Group, timp de 5 ani, la pretul de 0,6euro/abonat/lunar.

Citește și
Avocatul care a dat o țeapă imobiliară de peste 12 milioane de euro a încheiat un acord cu procurorii. Banii furați, folosiți pe păcănele și investiții speculative

Cu acest tip de contract, operatorul telecom nu a fost de acord. Insa directorul care a mers sa negocieze ar fi aflat ca daca nu semneaza, atunci Antena Group va " initia o campanie mediatica negativa la adresa sa, campanie care i-ar afecta viata personala si cariera profesionala", (sursa: referatul cu propunerea de arestare preventiva).

Campania de presa presupunea dezvaluirea unui contract semnat de Mitica Dragomir si RCS RSD de pe urma caruia presedintele ligii profesioniste de fotbal castigase 3 milioane si jumatate de euro.

Directorul general Antena Group ar fi avut mai multe intalniri cu administratorul operatorului telecom, iar discutiile ar fi fost interceptate de procurorii anticoruptie. Din ele ar reiesi, conform achetatorilor, ca singura modalitate de a opri campania de presa impotriva operatorului telecom ar fi fost o eventuala semnare a contractului comercial, in termenii doriti de Antena Group.

Alexandrescu Sorin: „Domnu'(…)! Ideea e sa vorbim la concret. (...) Eu cred ca ne-am intalnit de suficiente ori pana acum. Hai, sa vorbim la concret… lucru pe tema asta.
(…): Da. Pai, toata treaba este ce garantii am pe urma ca nu se mai intampla nimic?
Alexandrescu Sorin: Suta la suta!
(…): Credeti?
Alexandrescu Sorin : Suta la suta!
(…): Ca…
Alexandrescu Sorin : Suta la suta! Suta la suta!
(…): Cum o vedeti ca garantie, asa?
Alexandrescu Sorin: Pai, domnu'… Una prin documente si numaru' doi, v-am zis, daca suntem parteneri, aia n-are cum sa se intample nimic, nimic. Suta la suta e garantia!"

"Interceptarile si inregistrarile de convorbiri se stie ca furnizeaza probe directe ori din fragmentele in scris nu rezulta niciun indiciu ca s-ar fi savarsit vreo fapta de santaj", spune avocatul lui Sorin Alexandrescu.

Referitor la aceasta ancheta, Antena 1 a transmis un comunicat in care afirma ca:
"Audierea domnului Alexandrescu creeaza, insa, suspiciuni importante asupra legitimitatii si obiectivitatii acestui demers, in conditiile in care a avut loc la initiativa unui reprezentant al companiei RCS-RDS cu care Antena Group are deja o serie de litigii civile si comerciale. Concret, in prezent, exista 11 litigii in instanta intre Antena Group si RCS&RDS, in cadrul carora apar inclusiv solicitari de intrare in insolventa a distribuitorului de cablu.

Antena1 considera ca institutiile statului trebuie sa actioneze exclusiv in baza legii, in conditii de maxima obiectivitate si transparenta, fara a fi influentate de interese economice sau de alta natura. "

Procurorii au decis sa il ridice pe Sorin Alexandrescu ieri si dupa 10 ore de audieri , directorul a fost retinut. Mitica Dragomir a fost si el audiat in dosar ca martor.
 

17:35 Decizia nu este definitiva, Gheorghita Mateut, avocatul lui Alexandrescu, anuntand ca a atacat deja cu recurs hotararea Judecatoriei.

Recursul se va judeca la Tribunalul Bucuresti.
Dupa anuntarea deciziei Judecatoriei Sectorului 1, Sorin Alexandrescu a fost scos din sala de judecata si dus cu o duba a Politiei la arest.

Mateut a declarat, inainte de anuntarea deciziei de arestare, ca din interceptarile aflate la dosar nu ar rezulta ca victima a suferit vreo trauma psihologica sau emotionala in urma presupusului santaj al clientului sau, dovada ca aceasta nu a procedat cum i s-ar fi cerut. "Relevant in acest caz este daca a avut loc o constrangere, daca a rezultat o tulburare psihica a victimei in urma amenintarii si care sa fi impins victima sa actioneze in detrimentul propriei vointe", a aratat Mateut.

Avocatul a mai spus ca organul de urmarire penala din acest caz, respectiv DNA, nu avea competenta sa deruleze o ancheta pentru acest presuspus santaj. "Persoana ce face obiectul infractiunii de santaj este una fizica, nu juridica, iar organul de urmarire penala nu avea competenta pentru a derula o ancheta in cadrul acestei infractiuni de santaj.

Ar fi fost de competenta DNA daca fapta era dusa pana la capat si daca se producea o paguba materiala mai mare de 200.000 de euro", a explicat Mateut.

17:20 Directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat ca l-a santajat pe administratorul RCS & RDS Ioan Bendei, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit unei deciziei luate vineri de Judecatoria Sectorului 1, la propunerea procurorilor anticoruptie.

In aceasta s-ar fi dovedit ca a dat mita 3,5 milioane de euro pentru a obtine drepturile de transmisie a unor meciuri.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut, vineri, Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti arestarea preventiva a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmarit penal pentru santajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.

In referatul cu propunerea de arestare a lui Sorin Alexandrescu, procurorii DNA arata ca acesta a constrans in mod repetat administratorul unei societati comerciale ca va da in vileag fapte compromitatoare, care ar putea sa ii afecteze viata personala si cariera profesionala.

Sorin Alexandrescu ar fi urmarit ca, in acest mod, sa il determine de administratorul societatii comerciale sa semneze in numele companiei un contract avand ca obiect retransmisia si distributia prin satelit a programelor apartinand Antena TV Group, in conditii prestabilite, respectiv pe o perioada de cinci ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane de euro anual, ceea ce implica incasarea unui pret de 0,6 euro pe lunar pe abonat, au notat procurorii in documentul citat.

Procurorii mai arata ca administratorul companiei a fost contactat telefonic de Sorin Alexandrescu la jumatatea lunii aprilie, acesta cerandu-i o intrevedere urgenta. Intalnirea dintre cei doi a avut loc in 16 aprilie, la un hotel, Sorin Alexandrescu spunandu-i ca are un contract incheiat in 2009 de acesta, in numele companiei pe care o administreaza, cu o societate comerciala (SC BODU SRL, firma lui Dumitru Dragomir, n.r.), valoarea totala a acestuia fiind de 3,5 milioane de euro.

Alexandrescu i-ar fi spus administratorului companiei ca, in opinia lui, acel contract era, in realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mita a sumei de 3,5 milioane de euro de catre o persoana, in schimbul careia aceasta a intreprins demersuri in a sustine compania in castigarea licitatiei privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal.

"In acceptiunea inculpatului, contractul respectiv reprezinta, in realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mita a sumei de 3,5 milioane euro de numitul (…) in schimbul careia acesta din urma a intreprins demersuri in a sustine compania (…)in castigarea licitatiei organizate de (…) privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal disputate in cadrul (…).

Expunandu-i aceasta situatie, inculpatul i-a comunicat partii vatamate ca pentru a nu initia o campanie mediatica negativa la adresa sa, campanie care i-ar afecta viata personala si cariera profesionala, ar trebui sa accepte semnarea unui contract in numele societatii pe care o reprezinta cu ANTENA TV GROUP S.A. avand ca obiect retransmisia si distributia prin satelit a programelor apartinand trustului mentionat anterior pe o perioada de 5 ani, la pretul de 0,6euro/abonat/lunar. Totodata, incheierea unui asemenea contract ar determina stingerea tuturor litigiilor existente intre S.C. (…) si ANTENA TV GROUP S.A.", se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a procurorilor DNA.

In urma acestei intalniri, Sorin George Alexandrescu a fost denuntat la DNA si s-au emis autorizatii pentru interceptarea convorbirilor telefonice si ambientale ale acestuia cu administratorul RCS&RDS, dar si cu alte persoane.

Alexandrescu si administratorul RCS&RDS au avut apoi mai multe intalniri, cu scopul semnarii contractului privind retransmisia si distributia prin satelit a programelor Antena TV Group.

"In cadrul urmatoarei intalniri, desfasurata in ziua de 19.04.2013, inculpatul Alexandrescu reitereaza ideea ca are posibilitatea reala de a-i compromite viata de familie si cariera profesionala, urmand sa-l determine pe acesta sa-si exprime acordul in semnarea contractului de retransmisie intre S.C. (…) si ANTENA TV GROUP S.A. in conditii impuse referitoare atat la durata derularii contractului, cat si la pretul acestuia", se arata in documentul citat.

Sorin Alexandrescu i-ar fi spus administratorului firmei ca daca nu se va perfecta contractualui de retransmisie, va expedia o serie de adrese celor doua firme care au incheiat contractul de 3,5 milioane de euro si va solicita date concrete despre incheierea si derularea acestuia.

Mai mult, procurorii sustin ca, Alexandrescu i-ar fi spus administratorului ca in urmatorul interval de timp intentiona "sa dea publicitatii materialele compromitatoare pe care le detine la adresa sa sub forma unei anchete jurnalistice", dandu-i si un ultimatum pentru a-i comunica pozitia sa referitoare la semnarea contractului.

La urmatoarea intalnire, din 22 aprilie, Alexandrescu a adus o copie a contractului cu care il santaja pe administratorul RCS&RDS.

Intr-o discutie dintre Alexandrescu si administratorul firmei, directorul general Antena TV Group i-a spus ca a bagat 3,5 milioane de euro intr-o companie care n-a produs absolut nimic, acesti bani fiind, "oficial", mita data.

"Alexandrescu Sorin: … O sa facem … o sa facem altfel. O sa va facem… noi o sa facem maine dimineata o adresa …

(…).: Da.

Alexandrescu Sorin: In mod oficial, dumneavoastra, la (…), domnului

(…). …: Da, da, nicio problema.” …………………………………………………………………………….. Alexandrescu Sorin: Pentru ca acest contract are legatura directa cu momentul in care ati facut postul de televiziune (…), exact doua mii noua.

(…): Da.

Alexandrescu Sorin: Dumneavoastra ati pus trei milioane cinci sute de mii de euro intr-o companie care n-a produs absolut nimic, in care spuneti foarte clar ca… si se mentioneaza acolo, faptul ca nu exista niciun fel de… niciun fel de regres impotriva companiei(…), indiferent ce se intampla. Iar legatura asta va trebui sa o desluseasca… Ce? …………………………………………………………………………... Alexandrescu Sorin: …… Dar va spun sincer, probabil, ca ori nu va ganditi ce se va intampla si vreti sa va spun …

(…): Ce sa se intample?

Alexandrescu Sorin: Vreti sa va spun ceva? Aicea, credeti-ma, dumneavoastra sunteti un simplu semnatar al acestui document. Dar o sa …

(…): Pe mine ma intereseaza persoana mea, domnule. Da.

Alexandrescu Sorin: Pai… Pai… Pai, bun, dar aici e vorba de companie, in primul rand, ca dumneavoastra sunteti un reprezentant al companiei. Pe urma reprez… raspunderea dumneavoastra ca persoana fizica. Asta este prima parte. Asta este prima parte. De ce s-a facut contractul asta, o s-o vedem si pe aia. Si eu va spun clar: pana n-o sa se darame tot montajul facut cu dumneavoastra si cu(…), nu o sa se lase nimeni! Asta este mita, oficial data. Haideti, sa fim seriosi!

(…): Mita, asta!? Mita, mita!?

Alexandrescu Sorin: Da. Domnule...

(…): Randul trecut ati zis spaga. Acuma mita.

Alexandrescu Sorin: Eu am… eu contractu’! Eu am contractu’! Eu am contractu’. Sunt singurul om care are acest contract in mana!” …………………………………………………………………………….. Alexandrescu Sorin: Domnu’… Crede… Crede… Credeti-ma… Domnu’(…), credeti-ma ce va spun: luptele astea, credeti-ma, nu sunt bune… nu sunt bune la nimic!

(…): Da domn’e, e banu’, domnu’ SORIN! E bani multi...!"

Denuntatorul i-ar fi solicitat lui Alexandrescu o serie de garantii ca nu va fi denigrat daca va accepta, in final, sa semneze contractul de retransmisie in numele companiei la care este administrator.

"(…): Ce sa zic? Ce zici la avocat? Zi, matale, zi. Ca sa am eu garantie ca n-o sa mai fiu denigrat.

Alexandrescu Sorin: Deci, credeti-ma ce va spun, lucrurile astea le punem impreuna cu avocatii pe hartie si le blindam. Exista modalitati de-a face asa ceva. Exista clar. Exista clar! ………………………………………………………………………… (…): Si ca persoana fizica, cum ramane? …………………………………………………………………………….. Alexandrescu Sorin: Nu, nu, nu! Nu are nici un fel de… pentru ca clauzele astea de protectie, in orice contracte comerciale, se raporteaza inclusiv la persoanele care fac parte din conducerea respectivei entitati. Asta se intampla, asta este realitatea."

La sediul central al DNA a dat declaratii joi si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir. Acesta a spus, la iesirea din sediul DNA, ca intre trustul Intact si RCS&RDS este o lupta "intre doi elefanti", iar el nu a gresit "din punct de vedere legal" cu nimic si nu a incasat niciun leu.

Dragomir a precizat ca a fost chemat la DNA in calitate de martor in dosarul directorului general al Antena TV Group. "Am fost chemat martor la DNA. Am dat raspunsuri la toate intrebarile procurorilor. Am dat o declaratie, nu stiu acum daca este o plangere sau declaratie. Am declarat tot ce mi s-a intamplat fara sa mint, pentru ca am jurat pe Biblie. Mai ales ca toate discutiile s-au purtat pe telefon, iar stenogramele sunt la ordinea zilei", a afirmat seful LPF.

Dumitru Dragomir a explicat si contextul in care s-ar fi simtit santajat. "Pe scurt, am fost anuntat la telefon de Sorin Alexandrescu (directorul general al Antena TV Group - n.r.) sa vorbesc cu un director, sau eu sa ma duc la el, de la RCS&RDS, sa-l trimit la el, pentru ca are ceva foarte tare cu domnia sa, si ca le-a scos niste TV-uri de pe grila si ca erau ei in mare scandal.

Mi-a spus ca vine a doua zi pe la mine, pe la Liga, dar nu a mai venit. Mi-a trimis apoi o hartie, fara data, fara semnatura, dar cu antetul de la Intact, si cerea sa raspund la niste intrebari, asa, nu stiu, foarte...despre un contract dintre firma Bodu cu RCS&RDS.

Fiind ani de zile patron de presa, le-am trimis un raspuns corect. Bineinteles ca m-am simtit santajat, oricine se simte, mi-a dat si telefon. In orice caz, nu vreau sa fac rau cuiva, dar ei fata de mine au gresit, nu m-am simtit bine...", a relatat seful LPF.

Dumitru Dragomir a adaugat ca nu a mers la "acel director" despre care ii vorbise Alexandrescu. "Nu am mers la acel director. Nu am vorbit cu el. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: 'Du-te, bai, de-aci cu vaca. Ce treaba am eu cu Bendei?'", a spus el, facand referire la un reprezentant al RCS&RDS.

In acelasi context, Dragomir a spus ca nu poate preciza "scopul santajului". "Eu nu pot spune scopul santajului. Asta este treaba procurorilor, judecatorilor. (...) Este treaba lor, santajul lor, unul, altul, dar sa nu ma bage pe mine in asta, pentru ca eu nu am gresit cu absolut nimic", a tinut sa sublinieze el.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali revine în politică! Președintele unui partid din România face anunțul: "Îl iau în primul rând!"
Gigi Becali revine în politică! Președintele unui partid din România face anunțul: "Îl iau în primul rând!"
Citește și...
Cod portocaliu de furtună. Peste 3.500 de oameni evacuaţi din judeţul Galaţi. Locuinţe evacuate în Vaslui şi Braşov
Cod portocaliu de furtună. Peste 3.500 de oameni evacuaţi din judeţul Galaţi. Locuinţe evacuate în Vaslui şi Braşov

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, că, până la ora 20.00, au fpst evacuate peste 3.500 de persoane din judeţul Galaţi, 60 din judeţul Vaslui şi 2 din judeţul Braşov.

VIDEO. Furtună în Bucureşti. Mijloace de transport, blocate la Podul Grozăveşti, din cauza apei. 3 mașini au fost avariate
VIDEO. Furtună în Bucureşti. Mijloace de transport, blocate la Podul Grozăveşti, din cauza apei. 3 mașini au fost avariate

Mai multe mijloace de transport în comun au fost blocate, duminică seara în Bucureşti, din cauza acumulărilor de apă de la Podul Grozăveşti.

70% dintre românce nasc prin cezariană, deși OMS recomandă doar 15%. Femeile se tem din cauza condițiilor din spitale
70% dintre românce nasc prin cezariană, deși OMS recomandă doar 15%. Femeile se tem din cauza condițiilor din spitale

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca doar 15 procente dintre nașteri să fie făcute prin cezariană, exceptând urgențele, în România cifra ajunge și la 70 la sută.

Recomandări
Noul spital din Lugoj: o afacere frauduloasă în care o firmă din Turcia se folosește de NATO. Codruța Kovesi a intrat pe fir
Noul spital din Lugoj: o afacere frauduloasă în care o firmă din Turcia se folosește de NATO. Codruța Kovesi a intrat pe fir

Lucrări de zeci de milioane de euro sunt în pericol de a nu fi duse la pun sfârșit pentru că Uniunea Europeană a oprit de la plată facturi după ce firmele câștigătoare sunt investigate pentru fraudă.

HARTA. ANM a actualizat avertizările meteo. Cod roșu în Galați, galben și portocaliu în alte județe. Vin primele ninsori
HARTA. ANM a actualizat avertizările meteo. Cod roșu în Galați, galben și portocaliu în alte județe. Vin primele ninsori

Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică - 29 septembrie - fiind în vigoare un Cod Galben în cea mai mare parte a ţării.

Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat, însă este intact și neatins de bombe. Cum a murit, de fapt
Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat, însă este intact și neatins de bombe. Cum a murit, de fapt

Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat, au declarat două surse pentru Reuters, potrivit Sky News. O sursă medicală și o sursă de securitate au declarat că trupul său a fost găsit intact după un atac aerian israelian în Beirut.