Regizorul japonez Nagisa Oshima a murit la varsta de 80 de ani

Ultima actualizare: 18-01-2013 02:25
Nagisa Oshima

Cineastul japonez Nagisa Oshima, regizorul controversatului film "Imperiul simturilor" (1976) si al dramei de razboi "Craciun fericit, domnule Lawrence!" (1983), a murit, marti dupa-amiaza, la Tokyo, la varsta de 80 de ani, informeaza AFP.

"Tatal meu a murit linistit", a declarat cel mai tanar dintre fiii cineastului nipon, Arata.

"Era inconjurat de familie - sotia Akiko si fiul cel mare Takeshi. Eu nu eram acolo. Tatal meu se afla in spital inca de anul trecut si a murit din cauza unei infectii pulmonare", a precizat Arata Oshima, citat de Mediafax.

Cariera cinematografica a cineastului nipon a inceput cu adevarat in anii 1960 printr-o serie de filme cu teme politice, care i-a consolidat reputatia de exponent de baza al noului val din cinematografia japoneza.

Mai multe dintre operele sale abordeaza teme precum discriminarea si limitele acceptarii sociale.

In aceasta categorie din urma se incadreaza si pelicula "Imperiul simturilor", o opera erotica produsa de o companie franceza, care a starnit un scandal urias in Japonia in 1976.

Filmul, a carui actiune este plasata la Tokyo in anii 1930, prezinta viata proprietarului unui han si aceea a servitoarei sale, dar si relatiile dintre ei care degenereaza in violente sexuale.

Relatia cuplului evolueaza si ajunge sa includa la un moment dat elemente de sadism si de masochism. Pelicula a fost recompensata in 1976 cu trofeul Sutherland, decernat la gala British Film Institute Awards.

Regizorul, criticat violent in tara lui pentru acest film considerat obscen, a fost apoi recompensat cu premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes, in 1978, pentru "Imperiul pasiunii", o alta coproductie franco-nipona, lansata in acel an.

Nagisa Oshima si-a consolidat apoi statutul de regizor cu valente internationale prin pelicula "Craciun fericit, domnule Lawrence!", in care starul rock David Bowie joaca unul dintre rolurile principale, alaturi de Takeshi Kitano, devenit astazi unul dintre cei mai premiati regizori niponi in strainatate, si de Ryuichi Sakamoto, care a compus si coloana sonora a filmului.

Acest lungmetraj descrie evolutia relatiilor dintre cativa barbati aflati intr-un lagar japonez de prizonieri in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Pe langa "Imperiul pasiunii" si "Craciun fericit, domnule Lawrence!", cineastul japonez a mai fost nominalizat la Palme d'Or de la Cannes cu alte doua filme - "Max mon amour" (1986) si "Taboo" (1999).

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO