Piesa "Toate-s la fel" a trupei Parazitii a fost interzisa de CNA la TV in timpul zilei

Ultima actualizare: 06-11-2012 13:04
parazitii

Piesa "Toate-s la fel" a trupei Parazitii a fost interzisa de la difuzarea pe posturile TV in timpul zilei, printr-o decizie luata de CNA, care a considerat ca melodia incalca legislatia audiovizualului.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, zece reclamatii primite de la telespectatori, potrivit carora piesa "Toate-s la fel" a trupei Parazitii contine imagini violente, de natura sexuala, al caror mesaj vizual este acela de a umili femeile.

CNA a constatat ca piesa a fost transmisa pe televiziunile muzicale UTV, 1 Music Channel si Kiss TV de mai multe ori in cursul zilei.

De exemplu, Kiss TV a difuzat varianta necenzurata a videoclipului "Toate-s la fel" pe 2 septembrie (ora 13.45), pe 6 septembrie (ora 19.48) si pe 8 septembrie (ora 18.28).

In schimb, UTV a difuzat o varianta cenzurata a videoclipului pe 26 august (ora 18.26), 29 august (ora 18.19) si 6 septembrie (ora 15.49), in timp ce televiziunea 1 Music Channel a difuzat varianta cenzurata a videoclipului in 6 septembrie (ora 14.29). Potrivit CNA, in variantele cenzurate au fost blurati sanii dansatoarelor.

Membrii CNA au considerat insa ca toate cele trei posturi care au difuzat videoclipul, necenzurat sau in forma sa partial cenzurata, au incalcat prevederile legislatiei audiovizualului, intrucat versurile piesei "Toate-s la fel" sunt de natura sa puna femeia in ipostaze degradante, iar imaginile prezentate umilesc femeile.

Potrivit CNA, posturile care au difuzat respectivul videoclip au incalcat articolul 18 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6.00 - 23.00 productii care prezinta: a) violenta fizica, psihica sau de limbaj, in mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane in ipostaze degradante", dar si artciolul 19, alineatul 2 din Cod, potrivit caruia "Responsabilitatea clasificarii programelor revine radiodifuzorilor si furnizorilor de servicii media la cerere, in conformitate cu urmatoarele criterii:i) prezentarea femeii in ipostaze degradante".

Astfel, CNA a decis sa aplice decizii de intrare in legalitate in acest caz, fapt care inseamna ca piesa respectiva nu mai poate fi difuzata de televiziuni in timpul zilei, putand fi transmisa pe posturile TV doar noaptea (intre orele 23.00 - 6.00).

Cristina Trepcea, membru al CNA, a remarcat ironic faptul ca, potrivit legislatiei audiovizuale, "femeia poate fi prezentata in ipostaze degradante intre orele 23.00 - 6.00".

Lorand Turos, membru al CNA, a spus ca posturile de muzica difuzeaza frecvent piese muzicale straine cu potential sa incalce legislatia audiovizualului.

Insa, CNA are, in prezent, capacitatea sa monitorizeze doar principalele posturi TV, televiziunile muzicale fiind verificate in general in urma unor sesizari primite de la telespectatori sau in urma unor autosesizari ale membrilor Consiliului.

Pe de alta parte, Cristina Trepcea a mai spus ca melodiile in limba romana ii fac pe telespectatori sa fie mai sensibili, fapt care justifica si numarul destul de mare de sesizari primite de CNA in cazul piesei "Toate-s la fel" a trupei Parazitii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO