Concert extraordinar la Opera Nationala Bucuresti: Tannhäuser de Richard Wagner

Ultima actualizare: 25-04-2013 01:06
Dirijorul Cristian Mandeal

Cu ocazia sarbatoririi bicentenarului Richard Wagner, iubitorii genului liric sunt invitati la o noua intalnire cu muzica renumitului compozitor: opera Tannhäuser, prezentata in formula de concert.

Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, artistii Operei Nationale Bucuresti (ONB), alaturi de invitatii speciali Barbara Haveman, soprana de origine olandeza, si tenorul Marius Vlad Budoiu, aduc in fata publicului doua concerte de exceptie: vineri, 26 aprilie, respectiv duminica, 28 aprilie, incepand cu ora 18.30.

Opera Tannhäuser, intruchipand legenda cavalerului care a petrecut sapte ani ca sot al zeitei Venus, revine astfel pe scena Operei Nationale Bucuresti, dupa patru decenii de la ultima premiera a sa la Bucuresti.

"Este greu de imaginat un teatru de opera modern din care repertoriul wagnerian ar putea lipsi. Wagner a devenit astazi un bun repertorial de maxima referinta nu numai in spatiul muzical german, dar si in cel englez sau american, in cel francez, in cel rusesc, pana si in cel italian. Premiera muzicala bucuresteana a operei Tannhäuser, cea de-a treia din ultimii ani, se constituie astfel intr-un act de ambitie indreptatita al acestui ansamblu national de aliniere la conditia europeana. Toate criteriile de valoare sunt indeplinite, atat cel tehnico-interpretativ la nivelul solistilor si ansamblurilor orchestral-corale, cat si cel al comunicarii unor mesaje filozofice valabile atat in trecut cat si astazi, anume acela prin care doar printr-un sacrificiu uman extrem se pot indeplini idealuri marete. Doresc operei Tannhauser si interpretilor ei viata lunga si frumoasa!”, a declarat dirijorul Cristian Mandeal.

Dirijor a peste saizeci de prime auditii absolute, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999-2002) si al Orchestrei Nationale Basce - San Sebastian (2001-2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn di Bolzano e Trento (2000-2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Halle din Manchester (2003-2008) - primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006-2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006-prezent).

Este un promotor neobosit al compozitorului George Enescu, programandu-i muzica pe toate meridianele. Printre altele, a dirijat opera Oedipe in prima auditie britanica (la Festivalul de la Edinburgh - 2002) si italiana (Teatro Lirico di Cagliari - 2005). Din 2008 este Presedintele Societatii George Enescu din Londra.

Rolul titular - Tannhäuser - va fi interpretat de tenorul Marius Vlad Budoiu, solist al Operei Nationale Romane din Cluj, al carui repertoriu contine roluri precum: Rodolfo din La Bohème, Mario Cavaradossi din Tosca si Pinkerton din Madama Butterfly (Giacomo Puccini); Alfredo din La Traviata, Radames din Aida si Otello din opera omonima (Giuseppe Verdi); roluri mozartiene: Don Ottavio din Don Giovanni, Tamino din Die Zauberflöte si Idomeneo din opera omonima; Don José din Carmen (Georges Bizet); Turiddu din Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni); Erik din Der Fliegende Holländer (Richard Wagner) etc.

 

Conform documentelor din arhiva Operei Nationale Bucuresti, premiera romaneasca a operei Tannhäuser a avut loc in data de 7 ianuarie 1900. Dupa institutionalizarea Operei, Tannhäuser a fost prezentat pe scena acesteia pentru prima oara in data de 16 octombrie 1929. In actuala cladire a institutiei (data in folosinta in 1954), opera Tannhäuser a fost montata prima oara in 27 noiembrie 1970. Spectacolul a fost dirijat de Constantin Bugeanu, maestrul de cor fiind Stelian Olariu si regia apartinand lui Jean Ranzescu, scenografia lui Roland Laub, iar coregrafia lui Tilde Urseanu. 

Vineri, 26 aprilie si duminica, 28 aprilie, ora 18.30 – ONB, Tannhäuser de Richard Wagner - Opera in concert in limba germana:

Dirijor: Cristian Mandeal
Maestru de cor: Stelian Olariu
Scenografie: Adriana Urmuzescu
Maestru de cor copii: Smaranda Morgovan

Distributia:
Hermann: Horia Sandu / Iustinian Zetea
Tannhäuser: Marius Vlad Budoiu (invitat special)
Wolfram von Eschinbach: Eugen Secobeanu / Catalin Toropoc
Walther von der Vogelweide: Lucian Corchis / Liviu Indricau
Biterolf: Vasile Chisiu / Dan Indricau
Heinrich der Schreiber: Andrei Lazar / Daniel Madia
Reinmar von Zweter: Filip Panait
Elisabeth Nichte des Landgrafen: Iulia Isaev / Barbara Haveman (invitata speciala)
Venus: Antonela Barnat

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO