Artista Miruna Boruzescu, care a realizat costumele actorilor din filmul "Cu mainile curate", a murit

Ultima actualizare: 14-04-2014 00:13
Captura

Scenografa Miruna Boruzescu, care a realizat costumele actorilor in filme precum "O vara de neuitat" (1994) si "Cu mainile curate" (1972), a murit la varsta de 68 de ani, informeaza Uniunea Teatrala din Romania.

Scenografa a murit in data de 4 aprilie, trupul neinsufletit al acesteia urmand sa fie adus in tara si depus luni, la capela Cimitirului Bellu Militari din Capitala. Inmormantarea va avea loc miercuri, la ora 13.00, la Cimitirul Becllu Militari.

Scenografa a realizat costumele actorilor pentru productii de referinta ale cinematografiei romanesti, precum "Felix si Otilia", de Iulian Mihu (1972), "Cu mainile curate", de Sergiu Nicolaescu (1972), "Un august in flacari", realizat de Radu Gabrea, Doru Nastase, Dan Pita si Alexandru Tatos (1974) si "O vara de neuitat", de Lucian Pintilie (1994).

I-a insotit in drumul lung al creatiei pe regizorii Liviu Ciulei si Lucian Pintilie, alaturi de care a lucrat in tara si in strainatate. A colaborat cu mai multe institutii culturale si festivaluri. In Franta, acesta a lucrat cu Théatre National de Chaillot, Comédie-Française, Opéra National de Paris si la festivalurile de vara de la Aix-en-Provence si Avignon. In America de Nord, cu Metropolitan Opera (New York), Arena Stage Theater (Washington, DC), Lyric Opera (Chicago) si Vancouver Opera. In Europa Occidentala, cu Festivalul Maggio Musicale (Florenta), Festivalul Spoleto, De Nederlandse Opera (Amsterdam) si Théatre Royal de la Monnaie (Bruxelles).

In 1995, a obtinut premiul pentru scenografie al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), pentru costumele realizate pentru filmul "O vara de neuitat". Un an mai tarziu, Miruna Boruzescu a fost nominalizata pentru premiul Helen Hayes (la sectia "Outstanding Costume Design, Resident Production", cu piesa "Tartuffe", 1986), iar in 2006, artista a fost premiata pentru intreaga activitate la Gala Premiilor UNITER pentru scenografie.

In 2010, cu prilejul premierei spectacolului "Salome" de la Opera din Madrid, numele Mirunei Boruzescu era din nou amintit ca fiind unul dintre cei mai buni profesionisti din domeniu.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO