WikiLeaks: China ofera bani politiei nepaleze ca sa aresteze tibetani

Ultima actualizare: 02-04-2012 11:59
Wikileaks

China plateste politia nepaleza ca sa aresteze refugiati tibetani care traverseaza frontiera pentru a scapa de persecutii, potrivit telegramelor diplomatice americane publicate de site-ul WikiLeaks.

Una dintre note, trimisa de un ofiter al ambasadei americane la New Delhi in februarie, citeaza o sursa care afirma ca China "recompenseaza (fortele nepaleze) prin stimulente financiare acordate ofiterilor ce aresteaza tibetani care incearca sa paraseasca China".

"Beijingul a cerut Kathmandu sa isi multiplice patrulele (...) si sa faca mai dificila intrarea tibetanilor in Nepal", afirma, potrivit unei telegrame publicate duminica, una dintre sursele ambasadei. Un purtator de cuvant al politiei nepaleze la Kathmandu a dezmintit acuzatiile, considerandu-le "lipsite de fundament". "Ii arestam pe cei care intra ilegal in Nepal si ii predam autoritatilor nepaleze pentru imigratie", a declarat luni acest purtator de cuvant.

Mii de tibetani intreprind in fiecare an calatorii periculoase in Nepal pentru a fugi de represiunea politica si religioasa din China.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO