Floarea soarelui, vanduta pe preturi de nimic la Galati


Ultimul update: Joi 12 Iulie 2012 03:54
Data publicarii: Luni 22 Septembrie 2008 00:00
Categorie: Galati
Floarea soarelui, vanduta pe preturi de nimic la Galati

In aceasta toamna, agricultorii galateni s-au trezit ca au muncit degeaba un an intreg: productia de floarea-soarelui nu a iesit grozava si nici nu are un pret bun. 

Daca in 2007, in judetul Galati s-au produs 65.000 de tone de floarea-soarelui, anul acesta lucrurile au stat ceva mai prost. Specialistii estimeaza ca lipsa ploilor a dus la pierderea a 12.000 de tone. 

Nici cei care au reusit totusi sa-si vada recoltele nu au parte de liniste. Daca anul trecut, kilogramul de floarea-soarelui se vindea si cu 1,3 lei, productia din 2008 se da cu 80-90 de bani. In aceste conditii, agricultorii nu-si scot nici macar sumele investite in lucrari.

Producatorii sunt fortati sa vanda marfa la preturile impuse, pentru ca nu dispun de spatii de depozitare si au de platit in aceasta perioada majoritatea lucrarilor. 

Daca taranii dau floarea-soarelui pe nimic, asta nu inseamna ca pretul uleiului va fi mai ieftin. Procesatorii spun ca asteapta sa se incheie recoltatul si abia atunci vor decide daca micsoreaza sau, dimpotriva, maresc preturile.

Sursa: Pro TV

Cu hambarele goale si buzunarele la fel!
Seceta pustieste Romania! Agricultorii cultiva plante exotice
Seceta pustieste Romania! Agricultorii cultiva plante exotice
VIDEO PROTVPLUS.RO