Toader, despre numirea Adinei Florea la DNA: Mă bucur că înțelegeți, chiar și mai târziu


Ultimul update: Luni 07 Ianuarie 2019 18:29
Data publicarii: Luni 07 Ianuarie 2019 14:55
Categorie: Stiri Justitie
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că procedura de numire a unui nou procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu s-a încheiat.

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o numească pe Adina Florea în funcţie fără a se opune, Toader spune: "Eu mă bucur că înţelegeţi, chiar şi mai târziu".

"Procedura nu s-a încheiat", a afirmat Tudorel Toader, referindu-se la numirea unui nou procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Întrebat dacă, în ipoteza în care preşedintele va respinge din nou numirea Adinei Florea la şefia DNA, va declanşa o nouă procedură de selecţie, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar.

"Eu reiterez răspunsul. Întrebările dumneavoastră sunt meşteşugite, dar răspunsurile mele cred că sunt de înţeles. Procedura nu s-a încheiat. Nimeni n-are un drept de decizie discreţionar dincolo de exigenţele Constituţiei”, a spus Toader.

În acest context, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o numească pe Adina Florea în funcţie fără a se opune numirii, Toader a răspuns: "Eu mă bucur că înţelegeţi, chiar şi mai târziu".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 27 decembrie, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcţie a procurorului general şi solicitările privind numirea în funcţii de conducere a alţi cinci procurori, între care Adina Florea.

Tudorel Toader a scris, atunci, pe Facebook, că a transmis către preşedintele României solicitarea de revocare din funcţie a procurorului general.

"Am transmis către preşedintele României şi următoarele solicitări de numire în funcţiile conducere: 1. Elena Giorgiana Hosu - procuror şef adjunct DIICOT; 2. Antonia-Eleonora Constantin - procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 3. Iuliana Nedelcu - procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 4.Florena-Esther Sterschi - procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul PICCJ; 5. Adina Florea - procuror şef al DNA! Exprimăm şi speranţa faptului că preşdintele va reciti atât art. 132 din Constituţie cât şi Decizia CCR nr 358/ 2018!, a mai scris ministrul Justiţiei.

Articolul 132 din Constituţie se referă la Statutul procurorilor şi prevede că "(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. (2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior".

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Sursa: News.ro

Anca Jurma a renunțat la șefia interimară. DNA ar putea rămâne fără șef pentru prima dată
Anca Jurma a renunțat la șefia interimară. DNA ar putea rămâne fără șef pentru prima dată
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ionuț Mărieș - MasterChef 2019

I s-a spus că nu este potrivit la niciun job, însă a decis să vină la MasterChef. Ionuț a pregătit o farfurie inedită care l-a făcut pe chef Chelaru să zică:"Ce-ai făcut măi Ionuțe? Ce-a fost în capul tău?"


06:22
Mihai Pencea și Daniel Horvat - MasterChef 2019

Daniel și Mihai au gătit niște preparate îndrăznețe și vor să demonstreze că sunt demni de bucătăria MasterChef. "Întâi și întâi, acest preparat merge cu o palincă!"


03:41
Andreea Dos Santos - MasterChef 2019

Încă un șort de aur! Andreea Dos Santos i-a încântat pe cei trei jurați cu o rețetă deosebită și a scăpat de proba eliminatorie


06:49
Jeremy Besadoux - MasterChef 2019

Se distrează la locul de muncă și vrea să se simtă bine și la MasterCheF. Cu origini din Franța, Jeremy a pregătit o farfurie mediteraneană


06:16
Giani l-a vândut pe Labuș

02:50
Daniela Lupu - MasterChef 2019

"Cofetăria înseamnă relaxare pentru mine". Cu acest principiu, Daniela i-a relaxat și pe cei trei jurați cu un desert apetisant.


06:59
Profu' face pe babysitterul

02:30
Celentano l-a făcut fericit pe Firicel

03:03
"Tu crezi că ăștia-s proști sau fac mișto de noi?"

04:45
Cel mai bogat tânăr român, Sebastian Dobrincu, se lansează în muzică. Marius Moga i-a scris prima piesă

17:44
Laura Codruța Kovesi
CSM discută acţiunea disciplinară a IJ împotriva lui Kovesi şi a lui Marius Iacob
Conflictul dintre Dăncilă și Iohannis, la CCR. Judecătorii discută sesizarea Guvernului
Liviu Dragnea a fost scos din penitenciar și dus la tribunal. Ce le-a spus judecătorilor
Gheorghe Dincă, audiat pentru a cincea oară. Cine participă la discuții
Ministerul Public, anunț despre dosarul penal întocmit polițiștilor care au intervenit la Caracal
Traian Băsescu a recunoscut că a dat note informative cu titlu conspirativ ”Petrov”
ant
Scandal de corupție la ANT. Fosta conducere a instituției, denunțată la DNA
Dana Girbovan rămâne în magistratură. Secția pentru judecători a CSM a acceptat cererea sa
Reacția CSM după ce Iohannis a respins-o pe Gîrbovan la Ministerul Justiției
OUG pentru înăsprirea pedepselor după cazul Caracal, mutilată. Ce au decis politicienii
Cum va fi afectat dosarul Caracal de modificările codurilor penale anunţate de Guvern
Ministrul Justiției cere modificarea Codului Penal prin OUG după cazul din Caracal