Moartea misterioasă a unui episcop, anchetată după 60 de ani. Cine a fost Grigore Leu

Grigore Leu
Wikipedia

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) şi Parchetul Militar au deschis anchetă pentru elucidarea misterului morții unui episcop, deces înregistrat în urmă cu 6 decenii.

Rămăşiţele episcopului de Huşi Grigorie Leu vor fi deshumate, relatează Ziarul de Iași.

Ancheta care urmărește reconstituirea împrejurărilor care au condus la decesul ierarhului și stabilirea cauzelor reale ale morții sale a fost redescisă în urma unor solicitări venite din partea urmașilor Episcopului Grigorie Leu, precum și din partea Episcopiei Hușilor.

Astfel, cele două instituții încearcă să rezolve una dintre marile presupuse crime neelucidate din Mitro­polia Moldovei şi Bucovinei.

Pe 25 septembrie, a fost demarată o acţiune de investigaţii arheologice, urmând să fie deshumate rămăşiţele pământeşti ale fostului episcop de Huşi, Gri­gorie Leu, care a murit în condiţii suspecte, în martie 1949.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Născut în 1881 la Ţuţucani, comuna Măluşteni, în Vaslui, Grigorie Leu a fost al doi­lea copil dintr-o familie de opt, tatăl său fiind preot.

A studiat la Facultatea de Teologie din Kiev, iar în 1904 s-a decis să devină preot, fiind hirotonit în acelaşi an în satul Oancea, unde, până atunci, a fost învăţător. A slujit şi pe front, ca preot militar, odată cu intrarea României în Primul Răz­boi Mondial. În 1916 a fost avansat la gradul de căpitan şi decorat cu Coroana României.

După unirea Basarabiei cu România, a fost trimis pe malul drept al Prutului cu împuternicire guvernamentală pentru a face mun­că misionară, didactică şi căr­tu­rească, înfiinţând, printre altele, Se­minarul Teologic din oraşul Is­mail. În 1924 a fost avansat ca arhiereu, apoi arhimandrit, fiind uns vicar al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei cu titulatura de Bo­toşăneanul.

Grigorie Leu are le­gături puternice şi cu Iaşul, fiind numit egumen al Mănăstirii „Sf. Spiridon“, dar mai apoi, după va­cantarea scaunului episcopal din Argeş, este ales în 1936 episcop ti­tular al acestei eparhii.

”Disputa intervenită între episcop şi Regele Carol al II-lea, care dorea transformarea Catedralei din Curtea de Argeş în necropolă regală şi scoaterea întregului ansamblu episcopal din circuitul patrimonial al Bisericii, va duce la situaţia în care Grigorie Leu a fost nevoit să aleagă între a renunţa la episcopat şi a se retrage la Mănăstirea Turnu sau numirea ca episcop la Huşi“, au precizat reprezentanţii IICCMER.

A devenit astfel pe 28 iulie episcop de Huşi, cel de-al 40-lea din istoria eparhiei, fiind un anticomunist convins, luând poziţii publice în acest sens după instalarea regimului.

În august 1947 a fost acuzat public în Parlament că este un admirator al regimului an­tonescian, că a fost susţinător al războiului împotriva URSS, că nu s-a încadrat politic şi ideologic la cerinţele timpului şi că face opoziţie făţişă regimului fiind promonarhist şi reacţionar, pentru toate acestea cerându-se trimi­terea sa în judecata instanţelor civile şi bisericeşti“, au mai completat reprezentanţii IICCMER.

Astfel, acesta trebuia să fie pensionat din oficiu şi să rămână la o mănăstire. Aceştia completează că, fiind chemat la Bucureşti să îşi expună nemulţumirile, a stat la o cafea cu fostul prim-ministru, iar plecând de acolo a acuzat că ar fi fost otrăvit.

În drumul spre Vaslui cu trenul a telegrafiat de la oprirea din Crasna, cerând să vină la Huşi să îl aştepte o cunoştinţă medic, fiind ferm convins că a fost otrăvit, iar starea sa s-a agravat pe zi ce trece.

A doua zi după decesul său, de pe 1 martie, doctoriţa care l-a îngrijit a cerut să fie efectuate ana­lize suplimentare fiindcă a găsit în sputa eliminată urme de arsenic, însă protestele familiei şi cererile de deschidere a unul dosar penal s-au finalizat cu arestarea lor de către Securitate.

Astfel, IICCMER a lansat ipoteza că episcopul Gri­gorie Leu a murit în urma unui asasinat politic, iar cercetările de la Huşi urmează să demonstreze acest lucru, conform acestora.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
14 studenți la Teologie în Iași, la spital cu toxiinfecție după ce au mâncat la cantină
14 studenți la Teologie în Iași, la spital cu toxiinfecție după ce au mâncat la cantină

Autorităţile din Iaşi fac anchetă la Institutul Teologic din Iaşi, după ce 14 studenţi au ajuns cu toxiinfecție la spital. Aceştia spun că ar fi mâncat preparate gătite la cantina instituţiei, apoi li s-a făcut rău.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.