Alerta pe litoralul bulgaresc! Nisipul din golful Vromos, radioactiv

Dată publicare: 03-09-2010 00:00
Dată actualizare: 14-10-2012 18:17


UPDATE: Atentie, zona radioactiva! Anuntul deloc linistitor a rasarit pe o plaja din sudul Bulgariei, spre disperarea localnicilor, dar si a turistilor.

Totul, dupa ce autoritatile bulgare au depistat urme de uraniu in nisipul din golful Vromos. De vina ar fi o mina abandonata, de unde materialele radioactive au patruns in panza freatica si apoi direct in mare.

Expertii ministerelor Mediului si Sanatatii de la Sofia sustin ca nivelul radiatiilor pe plajele dintre orasele Burgas si Sozopol este de aproape doua ori mai mare decat limitele admise de lege. Potrivit specialistilor, contaminarea poate sa apara dupa doar cateva zile de expunere pe respectivele plaje, din cauza continutului ridicat de uraniu si radiu. Copiii sunt cei mai vulnerabili.

Uraniul si radiul din Vromos provin de la depozitele unei mine abandonate dupa 1977. Culmea e ca autoritatile stiau de pericolul contaminarii inca de anul trecut, insa adevarul a iesit la lumina abia acum.

E drept ca autoritatile au plasat panouri de avertizare, dar cele mai multe au disparut. Le-a daramat vantul sau le-a luat marea, spun localnicii. Le fura oamenii locului, sustin politistii, ca sa nu piarda clienti.

Ai fost la plaja in aceasta regiune? Scrie-ne aici experienta ta!

Tags: radiatii,


VIDEO PROTVPLUS.RO