Aflati care sunt cele mai scumpe orase ale lumii

Dată publicare: 20-06-2009 00:00
Dată actualizare: 04-11-2012 19:57


Aveti cumva planuri de hoinarit prin lume vara asta? Ori poate vreti sa va cautati o slujba pe alt meridian? Atunci, v-ar prinde bine niste ponturi in legatura cu costurile traiului in diverse locuri.

Editia din 2009 a clasamentului celor mai scumpe orase cunoaste citeva rasturnari remarcabile. Asa se face ca pe primul loc nu e nici Londra, nici Moscova ori Tokio cum ne-am obisnuit, ci Luanda, capitala Angolei.

Studiul a comparat pretruile pentru 125 de produse si servicii de baza din 370 de tari. Asta la cererea catorva companii multinationale interesate sa stie cum sa-si plateasca angajatii in functie de tara in care muncesc acestia.

Ei bine, in Luanda, preturile pentru hrana sunt atat de mari incat i-ar sili si pe cei foarte bogati sa-si faca niste socoteli.

In capitala fostei colonii portugheze nota de plata pentru un pranz, si nu unul pretentios e mai mare decat oriunde pe lume: 58 de dolari. Prin comparatie, in selectul Manhatann iti potolesti foamea cu mai putin de 19 dolari.

Urmatoarele 4 locuri din top sunt ocupate de 4 metropole japoneze, ceea ce nu mira, totusi, pe nimeni. De ce sunt aceste orase atat de scumpe?

In primul rand din cauza costurilor exorbitante pentru combustibil si, implicit, transport. Rata de schimb intre dolar si alte valute din cale-afara de fluctuanta in ultimul an, are si ea un cuvant de spus.

Daca anul trecut, New York-ul, situat pe locul 84, era mai degraba accesibil, in 2009 a urcat vertiginos 67 de pozitii ajungand pe 17.

Exista totusi si tendinta contrara. De pilda, Moscova a coborat 5 pozitii ajungand pe locul 23 in topul celor mai scumpe orase. Cea mai ieftina capitala a lumii ar fi Maseru, in Lesotho.

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Tags: turism,


VIDEO PROTVPLUS.RO