A fost o dimineață cu emoții pentru elevi și pentru părinți. Și asta pentru că a început simularea la clasa a VIII-a, pentru Evaluarea Națională. 172 de mii de copii ar trebui să treacă prin exercițiul examenului din vară.

Luni, elevii au susținut proba la Limba și Literatură Română.

Ne-am descurcat, unii mai mult, alțîi mai puțin. Îmi aștept nota, presimt că o să râd”, a spus un elev.

Cu zâmbetul pe buze și împăcăți, nu neapărat pentru ce au scris, ci pentru că au trecut prima probă, elevii de clasa a 8-a au ieșit destul de relaxați. Simularea pentru Evaluarea Națională la Limba și Literatură Română nu a fost însă ușoară, spun unii.

Elev: A fost destul de greu, ne-a dat caracterizare la subiectul 2.

Reporter: Ce personaj a fost la caracterizare?

Elev: Domnul Preda, domnul preda a fost, caracterizarea e destul de grea. Am scris caracterizare directă și indirectă și nu mai țin minte ce am scris.

Încă de anul trecut, modelul de examen pentru Evalurea Națională s-a schimbat. Elevii primesc o broșură, iar răspunsurile se scriu direct acolo.

Caracterizarea personajului Domnul Preda din opera lui Cezar Pretescu, "Dacia Felix", de la subiectul al doilea le-a dat cele mai mari bătăi de cap.

Elevă: A trebuit să comentăm destul de mult că să umplem tot spațiul. De asemenea, la gramatică a fost mai ușor față de testele de antrenament, am avut să găsim un pronume care era complement direct și să-l trasnformam în indirect și să găsim cuvinte prin derivare.

În grupuri și-au calculat și notele finale, care însă nu vor fi făcute publice și nici nu vor fi trecute în catalog. Acestea se vor discuta doar la clasă cu profesorii.

Elevii au mărturisit că s-au pregătit inclusiv la meditații, unde și părinții îi trimit după cei doi ani în care școală a fost mai mult online.

Toți copiii fac, din păcate și părinții pun presiune pentru că știind că alții se meditează se gândesc să nu fie deavantajat copilul, plus că lucrează mai bine la meditații decât la școală”, a spus o mamă.

Suntem emoționați. Simularea asta e o pregătire bună pentru copii și cu flux, și cu emoțiile”, a spus un alt părinte.

Simularea continuă cu proba la matematică marți și limba maternă miercuri, iar rezultatele le vor avea pe 14 aprilie.