Ţestoasa devenită erou naţional. Moartea ei, ţinută în secret ca să nu panicheze populaţia

21-03-2019 19:27


testoasa gigant Vietnam

O ţestoasă gigantică a fost îmbălsămată în Vietnam, în cadrul unui eveniment naţional- 

O broască ţestoasă gigant, animal considerat un simbol al luptei Vietnamului pentru independenţă, al cărei deces din 2016 a constituit un eveniment naţional, a fost îmbălsămată pentru a permite vizitatorilor să se reculeagă în faţa corpului său expus în Hanoi, în acelaşi loc în care se află şi trupul îmbălsămat al lui Ho Şi Min, părintele revoluţiei vietnameze, relatează joi AFP.

"Îmi face plăcere să o văd. Toată lumea o poate admira acum, este simbolul Hanoi'', a comentat joi pentru AFP vizitatoare, pe nume Tran Thi Anh, aflată în faţa corpului broaştei Cu Rua.

Ţestoasa este expusă de o săptămână într-un templu situat pe o mică insulă aflată în mijlocul lacului Hoan Kiem şi constituie o atracţie pentru vizitatori. Aceasta s-a alăturat astfel unei alte ţestoase sacre, îmbălsămată în 1968.

''Tocmai am văzut broaşte ţestoase mici care ies la suprafaţa lacului... Este un semn bun, nu credeţi?'', a remarcat un alt vizitator, Nguyen Tri Ton.

Când ţestoasa centenară Cu Rua, care cântărea 170 de kilograme, a fost găsită moartă în lacul Hoan Kiem, primele informaţii cu privire la decesul său, relatate de media de stat, au fost rapid suprimate de regimul comunist.

În această ţară comunistă profund superstiţioasă, unii ar fi considerat evenimentul drept un ''semn rău'' pentru Congresul Partidului Comunist.

Conform unei ''legende'' predată studenţilor vietnamezi, broasca ţestoasă sacră de Hoan Kiem este gardianul sabiei fermecate a unui rege, lider rebel din secolul al XV-lea, care a învins invadatorii chinezi şi a luptat pentru independenţa Vietnamului.

La decesul broaştei ţestoase, eveniment ce a produs întristare în tot Vietnamul, Ha Dinh Duc, un profesor de biologie care a tratat animalul în ultimii săi ani de viaţă, a declarat că aceasta avea aproximativ 120 de ani, deşi unele voci susţineau că ar fi avut peste 700 de ani.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO