Studiu: Mierea de albine din Bucovina are calități remarcabile, similare cu celebra miere de Manuka
Mierea de albine din Bucovina are calități similare cu celebra miere de Manuka, recunoscută drept cea mai bună din lume.
Asta spun cercetătorii de la Universitatea din Suceava, după un studiu de doi ani, în care au analizat 70 de probe de produs din zonă. Rezultatele au arătat că mierea de mană și mierea polifloră montană o depășesc pe cea de Manuka, în privința calităților antibacteriene, cel mai important etalon din domeniu.
La mănăstirea Sihăstria Râșcăi, aflată în mijlocul pădurii, în zona Fălticeniului, călugării au 40 de stupi.
Probele de miere analizate de cercetătorii de la Universitatea din Suceava provin de la șapte apicultori din zonă. Printre acestea a fost și mierea de mană de la mănăstire. Această miere este produsă din seva copacilor și din excrețiile dulci ale unor insecte. Este densă și are gust ușor caramelizat.
Probele de la Suceava au fost testate împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om – printre care stafilococul auriu, Salmonella și E. coli.
Comparate cu mierea de Manuka, recunoscută în lume pentru proprietățile ei antibacteriene, studiul arată că atât mierea de mană, cât și cea polifloră montană au calități remarcabile.
La mierea de mană, toate probele au avut o activitate bactericidă și inhibitoare mai puternică decât primele două tipuri de miere de Manuka, în privința concentrației de metilglioxal, ingredientul cheie. Iar 60% au fost mai bune decât cea mai puternică miere de Manuka.
Prof. Mircea Oroian, decan Facultatea de Inginerie Alimentară: „Au fost mai bune decât mierea de Manuka din punct de vedere al microbiologiei. Zona noastră are un specific al florei spontane. Albina nu are cum să meargă doar la arbori, ajunge și la flori, în mare parte plante medicinale.”
La mierea polifloră, aproape 80% din probe au avut o activitate bactericidă și inhibitoare superioară primelor două tipuri de miere de Manuka. Iar mai bine de o treime au fost peste cea mai bună miere de Manuka.
Alexandru Andrieși, președinte Asociația Gustă din Bucovina: „Acești apicultori provin din zona montană, dar sunt și de la șes, unde merg în pastoral în zona de munte și obțin acest produs deosebit, pentru că zona montană este curată.”
Probele de miere din Suceava au fost testate pentru eficiența lor și în comparație cu câteva antibiotice. Cercetătorii spun că au efect antibacterian apropiat sau similar asupra bacteriilor.
Liliana Luca, doctor biolog: „Dacă o persoană se îmbolnăvește, dacă va lua o lingură de miere, nu se va vindeca. Pentru o stare de sănătate optimă, e necesar să avem un consum regulat de miere, 1-2 linguri pe zi.”
Studiul cercetătorilor din Suceava a fost publicat în Scientific Reports, una dintre cele mai importante publicații științifice la nivel mondial.