Soldatul SAS devenit erou după ce s-a luptat singur cu atentatorii din Nairobi

Ultima actualizare: 17-01-2019 15:48
soldat sas, kenya
Agerpres

Un soldat britanic de elită din Special Air Service (SAS) a devenit erou, după ce s-a luptat de unul singur cu autorii atacului terrorist din Nairobi. În urma tragediei din Kenya, bilanțul victimelor indică 21 morți și un număr neprecizat de răniți.

Bărbatul se afla în Kenya, unde antrena trupele speciale kenyene, când a avut loc atentatul comis de islamiștii somalezi shebab, scrie The Sun.

În imaginile surprinse în timpul atacului se observă cum soldatul se echipează și intră singur în hotelul unde se aflau teroriștii, înarmat cu o pușcă de asalt Colt Canada C8, cu un pistol Glock și un pumnal, pregătit să elibereze ostaticii.

Potrivit The Sun, bărbatul a coordonat și operațiunea de salvare a victimelor, alături de autoritățile locale. “Antrena soldații din forțele special locale când atacul s-a declanșat, iar el a intrat singur pentru a salva ostaticii. A și tras cu arma din dotare și fără nicio îndoială gloanțele sale nu și-au ratat țintele. Un soldat SAS nu ratează. Nu este niciun dubiu că implicarea sa a salvat multe vieți”, a declarat o sursă din cadrul operațiunilor de salvare.

“A ajutat și la evacuarea răniților, apoi a intrat și după ceilalți. A fost un haos de nedescris, dar el s-a remarcat prin vitejie. A fost extrem de curajos”, a declarat și Lucy Njeri.

Se crede că eroul a servit în mai multe misiuni din Irak și Afganistan și a fost un expert în luptă împotriva terorismului.

Forţele de securitate kenyene au pus capăt miercuri dimineaţă, după un asediu de aproape 20 de ore, atacului întreprins de islamişti somalezi shebab împotriva unui complex hotelier din Nairobi, a anunţat preşedintele Uhuru Kenyatta, dând asigurări că 'toţi terorişti au fost eliminaţi', relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit preşedintelui, atacul, declanşat marţi în jurul orei locale 15:00 (12:00 GMT), s-a soldat cu 14 morţi şi un număr neprecizat de răniţi.

"Vă pot confirma că operaţiunea de securitate de la (complexul) Dusit s-a încheiat în urmă cu circa o oră şi că toţi teroriştii au fost eliminaţi", a declarat preşedintele Kenyatta într-o conferinţă de presă.

Nu se cunoaşte deocamdată numărul total al atacatorilor. Imagini de pe camerele de supraveghere, difuzate de media locale, arată patru bărbaţi echipaţi cu arme automate şi cu grenade, intrând calm în complex. Cel puţin un jihadist s-a aruncat în aer la începutul atacului.

Conform unei surse din poliţie, doi atacatori, înarmaţi fiecare cu un AK-47, au fost ucişi miercuri dimineaţă după un schimb prelungit de focuri.

Preşedintele Uhuru Kenyatta a mai precizat că, 'în acest moment, avem confirmarea că 14 vieţi nevinovate au fost pierdute (...), iar alte persoane au fost rănite'.

"Peste 700 de civili au fost evacuaţi din complex de la începutul atacului până la primele ore ale dimineţii", a adăugat el, lăudând acţiunea forţelor de securitate.

La morga din Nairobi au fost aduse 15 victime ale atacului: 11 kenyeni, un american, un britanic şi două persoane a căror cetăţenie nu a putut fi stabilită deocamdată, a declarat pentru AFP un angajat al instituţiei.

Potrivit unor surse din cadrul poliţiei, în atac au fost ucise cel puţin 15 persoane.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO