Sărbătoarea gusturilor pe Șoseaua Kiseleff din Capitală. „Să aduc aici gustul tradițional cu care am crescut”
E o sărbătoare a gusturilor în acest weekend pe Șoseaua Kiseleff din Capitală. Bunătăți preparate după rețete din toată lumea ademenesc la fiecare pas vizitatorii.
Mirosul de burgeri sau clătite se îmbină perfect cu cel de curry sau turmeric. Curioșii au putut încerca mâncare indiană, vietnameză sau mexicană.
La toneta indiană, Patel, o tânără de 26 de ani venită la studii în Romania ne servește mâncare pregătită ca în țara ei.
Patel: „E „butter chicken” (pui în stil indian), are condimente. E ca o pastă, e ca un sos. E un mix de scorțișoară cu cardamom, anason. Uneori îl numim „Garam Masala” în India.”
Tot din bucătăria indiană ne ademenește samosa, un aperitiv cald făcut din foietaj umplut cu legume, condimente și, uneori și carne.
Fată: „Chiar sunt bune. Sunt ușor picante și au pui înăuntru. Cred că e ceva sos de spanac, picant, nu știu.”
La câțiva pași, alte tentații asiatice. Un bol de supă îi aduce aminte unei tinere cu origini vietnameze de mâncarea gătită de părinții ei.
Fată: „Am luat Pho Bo, este o supă vietnameză cu carne de vită. E o supă de oase cu anason și scorțișoară. De obicei lasă oasele să fiarbă înăbușit cu orele, chiar 24 de ore sau mai mult. Are un gust similar.”
Dacă tot vorbim despre condimente, nu putem uita de mâncarea mexicană.
Fată: „Am luat burrito. Sora mea locuiește în Mexic. E delicios. Seamănă puțin. Nu la fel de picant, mâncarea mexicană e foarte picantă.”
A fost loc din belșug și pentru bunătățile deja „adoptate” în bucătăriile de la noi: burgeri ca în America, paella ca în Spania, gyros ca în Grecia sau paste ca în Italia scăldate într-o roată generoasă de parmezan.
Iar pentru desert, oamenii au făcut coadă la înghețată preparată în stil thailandez. Ingredientele sunt amestecate pe loc, pe o tablă rece-bocnă.
Un desert binecunoscut în Orientul Mijlociu, dar mai puțin întâlnit la noi este Knafeh: un foietaj însiropat cu brânză sărată la mijloc. În mod tradițional se mănâncă cu o înghețată turcească cu caimac și mult fistic pe deasupra.
Sherrif, un tânăr din Israel tare priceput la prepararea acestui desert are un scop:
Sherrif: „Să aduc aici gustul tradițional cu care am crescut, să-l arăt lumii.”
Festivalul de mâncare de pe bulevardul Kiseleff asteaptă vizitatori și duminică, până la ora 23.