O asociație s-a apucat să numere ciorile din România. Vrea să afle unde fac probleme


Ultimul update: Duminica 07 Aprilie 2019 19:56
Data publicarii: Duminica 07 Aprilie 2019 18:00
Categorie: Stiri Diverse

Oricât ar suna de hilar, pentru prima dată în ţara noastră, timp de două luni, are loc un recensământ al ciorilor. Este iniţiativa unei asociaţii de protecţie a păsărilor care ne invită pe toţi să contribuim la numărătoare cu ajutorul unui site.

Specialiştii vor să afle în acest fel dacă într-adevăr ciorile sunt prea multe şi unde creează neplăceri. Specia este protejată de lege pe durata cuibăritului.

O pensionară din Braşov este deranjată de stolurile de ciori care i-au invadat parcul în care ea obişnuia să se plimbe. Aşa că a decis să contribuie la recensământ şi îşi notează pe caiet numărul exact de cuiburi, dar şi arborii în care sunt amplasate.

Datele le va introduce acasă în baza de date creată pe site-ul www.milvus.ro.

Rafiluța Neagu: "Localizez, îmi iau datele, mi le notez, apoi intru într-un site, pe o aplicaţie, şi acolo îmi declar datele mele cu ce am constatat pe teren."

Localnică: "Ziua cârduri... noaptea... dimineaţa când treci pe aici nu poţi să mergi pe aleea aia că e plină de mizerie."

Datele adunate de la oricine vrea să participe la număratul ciorilor sunt transpuse într-o hartă interactivă care va arăta la finalul lunii aprilie unde sunt cele mai mari colonii de ciori.

Papp Tamaș: "Pe harta online încercuim exact unde a fost colonia şi punem numărul cuiburilor".

În ultimii ani, unele dintre marile oraşe s-au confruntat cu adevărate invazii.

La Sibiu, de exemplu, primăria a montat un sistem electronic cu ultrasunete care să alunge păsările. Dar, fără rezultat.

Papp Tamaș: "Tocmai din acest motiv am pornit acest proiect ca să aflăm exact care este starea speciei. Dacă se înmulţeşte sau se înmulţeşte în oraşe."

Ornitologii spun că specia a fost serios ameninţată odată cu tăierea arborilor de pe marginea drumurilor şi aceasta ar putea fi explicaţia migraţiei masive către parcurile din oraşe. Adesea, ciorile de semănătura sunt dăunătoare şi culturilor agricole pentru că, pe lângă şoareci, viermi sau melci, aceste păsări se hrănesc şi cu seminţe.

Între 1 februarie şi 15 august este interzisă împuşcarea ciorilor pentru că există riscul distrugerii altor specii rare care îşi fac cuib în coloniile de ciori.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Scene ca din ”Păsările” lui Hitchcock în Botoșani. Localnicii, disperați de invazie
Locuitorii Romei, terorizaţi de păsări. Oamenii nu mai ies din casă fără umbrelă
VIDEO PROTVPLUS.RO