Poluare masivă în Buzău. Apa unui râu a devenit alb-lăptoasă, iar autoritățile nu știu care este cauza

Dată publicare: 14-04-2021 14:03
Dată actualizare: 14-04-2021 14:03


Îngrijorare maximă într-o comună din Buzău, după ce apa din râul de la marginea localității a devenit albă. Oamenii se tem pentru sănătatea lor și au solicitat sprijinul autorităților de mediu.

 

Veniți la fața locului, inspectorii au prelevat probe și cred că este vorba despre o poluare masivă.

Locuitorii localității au observat de câteva zile că apa râului Călmățui a devenit albă și are un aspect lăptos.

Oamenii bănuiesc că este vorba despre o poluare provenită de la mai multe firme de reciclare care au sediul în apropiere de albia râului sau de la un canal colector care vine din zona industrială a municipiului Buzău.

Silviu Teodorescu, localnic: ”La marginea satului, pe râul Călmățui, dintr-un canal adiacent se scurge apă infestată cu apă de culoare albă care nu știm ce este și care poate fi toxică”.

Ion Andrei, primar Smeeni: ”În spatele nostru se vede un mix de apă curată și apă murdară. Interesant ar fi de văzut și sper că instituțiile abilitate să o ia pe firul apei și să ajungă la cel care ... la sursă, cu alte cuvinte.

Autoritățile au solicitat sprijinul inspectorilor de mediu mai ales că localnicii se tem atât pentru sănătatea lor cât a animalelor care se adapă la râu.

Adrian Cristea, localnic: Suntem crescători de animale, de aici se adapă oile, avem oi, avem vaci, sunt și păsări la curțile de mai sus care tot de aici beau apă.
Reporter: Credeți că este periculos pentru animale și pasări?
Adrian Cristea: La cum arată această substanță alba, mai mult ca sigur, cred că da”.

 

Garda de Mediu: ”Nu putem spune care este cauza”

 

Mihai Paraschiv, localnic: ”Din ce știu, că și eu am fântână forată, pânza freatică este destul de aproape, deci automat substanța aceasta este posibil să ajungă în pânza freatică, de unde anumite persoane chiar o consumă, unii nefiind branșați la rețeaua de apă a comunei”.

Garda de Mediu și specialiști de la Apele Române au luat probe din mai multe zone ale râului, rezultatele probelor vin în câteva zile.

Ancheta va stabili de unde provin aceste ape de culoare alb lăptoasă și dacă aceste substanțe au poluat cursurile de apă.

Carmen Ichim, comisar șef Garda de Mediu Buzău: ”Există aceste pelicule sau mai bine zis, pot spune că există și în profunzime această substanță albă și lăptoasă. Nu putem să spunem care este cauza la acest moment".

Localnicii spun că dacă nu se va stopa contaminarea râului Călmățui sunt hotărâți să blocheze canalul colector pentru ca aceste ape să nu mai ajungă în râul de lângă localitatea lor.

 

Tags: poluare, rau, buzau,


VIDEO PROTVPLUS.RO