Imagini de basm pe râul Mureș. Fenomenul are loc o singură dată pe an

Dată publicare: 18-06-2019 20:18
Dată actualizare: 18-06-2019 20:19


Au loc scene de basm, pe râul Mureş, dar şi în Delta Dunării! Fluturii, numiţi şi efemeride, îşi trăiesc puţinele ore de viaţă, în zbaterea firavă a aripilor, iar spectacolul, depotriva fasciant şi crud, este urmărit de sute de oameni.

Fluturii trec de la stadiul de larvă, la cel de adult, îşi depun ouăle şi mor, în aceeaşi zi. "Dansul" lor, pe luciul apei, devenit celebru, are loc o singură dată pe an. Fenomenul este posibil, numai în apele curate.

Spectacolul efemeridelor este vânat de turiştii străini aflaţi acum în Delta Dunării. Pasionaţii de fotografie plătesc sute de lei pentru tururi speciale în zone în care apar fluturii numiţi şi rusalii.

Pe răul Mureş, trecerea timpului, văzută prin ciclul de viaţă, al efemeridelor, oferă în fiecare an, o imagine de poveste.

Fulviu Moga director Parcul Natural Lunca Mureşului: ''Ca adulţi au o viaţă destul de scurtă de câteva ore până la câteva zile, atât timp cât au nevoie pentru a se împerechea şi a se reproduce, ulterior devin hrană pentru peşti, un adevărat festin."

De altfel, pescarii pândesc fluturii şi se grăbesc să îşi facă provizii pentru momeală.

Pescar: "O mână de fluturi, am prins şi eu ceva mrene frumoase la fluturi, daa mreana şi somn."

Pescar: "Noi pescarii adunăm că pestiilor le place sunt practic nişte larve, acum ei trăiesc o zi două şi nu ies decât în perioada asta."

După ce trăiesc până la trei ani în stadiul de larvă, ascunşi în mâl, fluturii ies la suprafaţă în toată splendoarea şi îşi trăiesc intens cele câteva clipe de viaţă rămase în care îşi găsesc perechea.

Potrivit biologilor, efemeridele nu se hrănesc în perioada adultă, viaţa lor rezumându-se doar la actul reproducerii.

Atunci, masculii se strâng în roiuri şi încep dansul nupţial pentru atragerea femelei. Numărul ouălor depuse de un singur individ variază între 80 şi 6.000.

În jurul efemeridelor s-a ţesut şi o legendă. Fluturii ar fi spiritele unor tineri care au murit înainte să se căsătorească. Li s-ar fi permis ca o singură zi pe an să coboare pe pământ, pentru a cunoaşte iubirea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO