Diferența dintre colegiu și liceu în România și în străinătate

absolventi liceu
Shutterstock

Educația este un aspect fundamental în viața fiecărui individ și desigur, variind în funcție de țară, există instituții specializate care își asumă roluri și funcții distincte în procesul de învățământ.

Două dintre aceste instituții esențiale sunt colegiul și liceul. Dar care este diferența dintre colegiu și liceu? Ce înseamnă aceste două entități educaționale în diverse țări și cum se pot compara ele?

Ce este liceul?

În România, liceul este o instituție de învățământ de cultură generală, unde absolvenții școlilor generale sunt primiți pentru a dobândi cunoștințele necesare ce-i vor ghida spre continuarea studiilor în învățământul superior sau aprofundarea diverselor specializări destinate pregătirii profesionale a tinerilor.

Perioada de învățământ liceal se extinde pe parcursul a patru ani: doi ani sunt obligatorii, respectiv clasele IX-X, în timp ce următorii doi ani, clasele XI-XII, reprezintă etape opționale.

De asemenea, în România, există posibilitatea de a urmări un program liceal cu frecvență redusă ce se întinde pe o durată de cinci ani, oferind astfel o alternativă pentru cei ce doresc să participe la aceste cursuri.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Finalizarea ciclului liceal se concretizează printr-o evaluare susținută în cadrul examenului de bacalaureat, obținerea unei diplome și, în consecință, deschiderea ușilor pentru alte forme de învățământ, inclusiv studiile universitare.

Învățământul liceal se concentrează pe dezvoltarea competențelor cheie și pe formarea unor competențe specifice, în funcție de filieră, profil, calificare sau specializare.

În România, există filiera teoretică (profilurile uman și real), filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului) și filiera vocațională (profilurile militar, teologic, sportiv, artistic și pedagogic).

Ce este colegiul?

În România, instituțiile care poartă titlul de colegiu sunt, în realitate, licee. Legea unităților de învățământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică și care fac parte din sistemul național de educație, li se poate acorda titlul de „Colegiu național” sau „Colegiu”, pin ordinul ministrului Educației sau după o activitate educațională îndelungă și a performanțelor profesionale.

Primul colegiu din România a fost Colegiul Academic Iezuit din Cluj, precursorul Universității din Cluj. Internatul colegiului a fost în clădirea Convictus Nobilium.

Diferența dintre colegiu și liceu în România

În România, colegiu și liceu reprezintă același lucru. În realitate, în afară de denumire, nu există nicio altă diferență între un colegiu și un liceu din România.

Metodologia de acordare a titlului de Colegiu național/Colegiu unităților de învățământ preuniversitare a fost elaborată și publicată în Monitorul Oficial în 2013 și este în vigoare.

Aici se precizează că unităților de învățământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică, ce fac parte din sistemul național de educație, li se poate acorda titlul de Colegiu național sau Colegiu, drept o recunoaștere a activității educaționale îndelungate și a performanțelor profesionale.

Astfel, s-a împământenit ideea în România conform căreia colegiul ar fi o unitate de învățământ mai de elită față de un liceu. De la prestigiu, la prestanța profesorilor, până la reputație și alte aspecte, mulți părinți sunt de părere că un colegiu este de preferat în locul unui liceu.

În realitate, diferențele nu există decât la nivel de titlu, iar în România există licee foarte bune, de renume, cu o istorie și o reputație recunoscute.

Diferența dintre colegiu și liceu în SUA

În America, liceul și colegiul sunt două lucruri diferite. Tranziția de la liceu la colegiu vine cu mai multe modificări semnificative în ceea ce privește ritmul, responsabilitatea și interacțiunile sociale.

În America, colegiul este echivalentul facultății din România.

Universitățile sau colegiile din SUA urmează după liceu sau școala secundară. Programele universitare încep în cel de-al treisprezecelea an de școală atunci când elevul are vârsta de 17 sau 18 ani sau chiar mai mare.

Un colegiu sau universitate de patru ani oferă un grad de licență. Programele care oferă aceste grade sunt numite școli "subgraduale."

O "universitate" este un grup de școli pentru studii post-liceu. Cel puțin una dintre aceste școli este un colegiu unde studenții obțin un grad de licență. Celelalte școli dintr-o universitate sunt școli "postuniversitare" în care studenții obțin diplome avansate.

Prin urmare, o universitate oferă atât o diplomă de licență, cât și diplome postuniversitare, cum ar fi masteratul (M.A.) și doctoratul (Ph.D.).

Poți obține o diplomă de licență atât la un colegiu, cât și la o universitate. Cu toate acestea, studenții din SUA preferă să folosească cuvântul "colegiu" în loc de cuvântul "universitate" atunci când se referă la programele de licență de patru ani și la diplomă de licență.

Ei folosesc expresii precum "merg la colegiu" și sunt absolvent de colegiu atunci când se referă la programele de licență, fie la un colegiu, fie la o universitate.

Majoritatea "colegiilor" sunt școli separate. Ele nu sunt situate în cadrul unei universități.

Câteva colegii oferă programe postuniversitare în anumite domenii. Cu toate acestea, de obicei, universitățile oferă programe postuniversitare.

Prin urmare, americanii folosesc cuvântul "universitate" și nu "colegiu" atunci când se referă la studiile postuniversitare.

Diferența dintre colegiu și liceu în Marea Britanie

Primul lucru de remarcat este că în cea mai mare parte a Regatului Unit, liceul este denumit școală secundară.

Termenul de liceu este folosit mai des în Scoția, de unde provine termenul.

Principala diferență între liceu și colegiu în Regatul Unit este că unul face parte din sistemul de învățământ obligatoriu, în timp ce cealaltă face parte din sistemul de învățământ opțional de educație suplimentară (FE).

O altă diferență cheie între liceu și colegiu este vârsta elevilor. În cea mai mare parte, școlile secundare sau liceele oferă educație obligatorie pentru elevii cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, deși unele au și centre de care oferă cursuri pentru elevii cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani.

La colegiile de educație suplimentară, majoritatea studenților au finalizat deja educația obligatorie și au peste 16 ani.

Colegiile oferă, de asemenea, cursuri de educație pentru adulți și, prin urmare, au și studenți adulți de toate vârstele.

Acestea oferă elevilor cu vârsta peste 16 ani ocazia de a susține A Levels sau GCSE-uri pe care nu ar fi avut ocazia să le promoveze la școala secundară.

Ce nivel de educație se oferă la liceu și la colegiu? De obicei, școlile secundare sau liceele oferă elevilor doar oportunitatea de a studia pentru GCSE-uri și A Levels, deși unele pot oferi, de asemenea, calificări alternative, cum ar fi International Baccalauréat.

În ultimul timp, unele colegii au început să ofere cursuri la nivel universitar în parteneriat cu universități, pentru studenții care doresc să aibă acces la învățământul superior.

Colegiul este destinat elevilor cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani care susțin examenele A-Level.

Universitatea este locul unde britanicii merg pentru a studia și a obține o diplomă de licență, și acest lucru este disponibil pentru oricine are peste 18 ani. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Youth Speak Forum 2024: Sunt tinerii din Generația Z pregătiți pentru piața muncii?
Youth Speak Forum 2024: Sunt tinerii din Generația Z pregătiți pentru piața muncii?

Pe 19 Aprilie, la Hollywood Multiplex din București Mall, a avut loc Youth Speak Forum 2024, un eveniment dedicat Generației Z, organizat de AIESEC România.

O tânără din România coordonează evenimentele din Parlamentul European de la Bruxelles. Cum poți aplica și tu
O tânără din România coordonează evenimentele din Parlamentul European de la Bruxelles. Cum poți aplica și tu

O tânără din București a devenit responsabilă de organizarea și coordonarea evenimentelor din Parlamentul European, după un scurt stagiu de internship în cadrul insituției

”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân
”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân

Dr. Aniela Nodiţi, medic specialist chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgie oncologică la Institutul Oncologic Bucureşti, afirmă că, la nivel global, prevalenţa cancerului a crescut cu 70-80% la persoanele sub 50 de ani.

Recomandări
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

Patru cetățeni români candidează la alegerile europarlamentare din 2024 pe cont propriu, fără să fie sprijiniți de vreun partid sau o alianță politică.

Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții
Probleme pe front pentru Ucraina, cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții

Ucraina pare să aibă dificultăți în ceea ce privește armele americane. Două dintre ele au fost retrase de pe front, iar o altă armă livrată de Washington ar fi lovită de ruși.

Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.