Biserică românească din Canada, jefuită. Hoții au plecat până și cu pâinea sfințită

Ultima actualizare: 21-12-2020 10:56
Biserică românească din Canada, jefuită. Hoții au plecat până și cu pâinea sfințită
Andreea Popescu

O biserică românească dintr-o mică comunitate canadiană a fost spartă, iar hoții au furat obiecte de cult, dar și pâinea sfințită, prescura.

 

Biserica Sf. Varlaam din localitatea River Glade, New Brunswick, a fost spartă vineri seara pe 11 decembrie. Au dispărut din interiorul lăcașului de cult mai multe obiecte, majoritatea folosite folosite în ritualurile religioase, respectiv un potir și un tabernacol placat cu aur, pâine sfințită, vin, lumânări și bani.

„Toată lumea este șocată”, a spus Andreea Popescu, membru al consiliului parohial, potrivit Yahoo News.

biserica river glade

„E păcat când o clădire este jefuită, cu atât mai mult cu cât este o biserică” a adăugat ea.

Părintele Cezar Pelin a spus că articolele au fost cumpărate din România. „Le-am adus când am ajuns la Moncton, pe 20 decembrie 2016”, a spus el. Înainte, Cezar Pelin a a fost profesor asistent de teologie în România.

Paguba este însemnată, pentru că potirul costă cam 1.000 de dolari, iar tabernacolul, 2.500 USD.

potirul furat river glade

Dar Pelin spune că valoarea pentru membrii bisericii este inestimabilă.

„Pentru că sunt folosite pentru cea mai importantă slujbă din biserică - Liturghia divină - sunt neprețuite pentru comunitatea noastră” a mai spus preotul.


Biserica a fost întemeiată în iulie anul trecut, după ce comunitatea românească a cumpărat, cu banii jos, clădirea în care a funcționat înainte o altă biserică, baptistă.

Oamenii călătoresc la Biserica Sf. Varlaam din toată provincia pentru a participa la slujbe. Bogdan și Mihaela Ciolănescu vin în fiecare duminică, de la Sfântul Ioan încoace.

„Este foarte important pentru noi”, spun ei.

Au petrecut ore întregi amenajând biserica, astfel încât să aibă un loc în care să se adune împreună cu membrii comunității ortodoxe. Potirul era cel mai important obiect din biserică, spun soții.

După spargere, preotul a făcut o slujbă specială și a folosit apă sfințită cu care a stropit biserica, iar enoriașii s-au rugat la Dumnezeu să-i ajute să-și recupereze obiectele furate, arată sursa citată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO