Preţul uriaş cu care se vând tablourile pictate de un animal. Ce era "domnul Congo"

09-10-2019 08:14

Expoziţie inedită într-o galerie de artă contemporană din Londra. Este vorba despre câteva zeci de tablouri pictate în urmă cu aproape 60 de ani de cimpanzeul Congo, considerat de unii experţi drept un adevărat Leonardo al primatelor.

Chiar dacă pare de necrezut, unele dintre tablouri s-au vândut pe sume destul de mari - întreaga colecţie e evaluată la peste 200.000 de lire sterline.

După zeci de ani, tablourile pictate de cimpanzeul Congo sunt la fel de apreciate de iubitorii de artă, fie ea una neobișnuită. Câteva picturi au fost expuse și scoase la licitație în Londra, locul unde a trăit - și a creat - Congo, în anii 50.

Cimpanzeul comparat cu un Leonardo al primatelor a ajuns repede pe prima pagină a ziarelor, iar posturile TV au realizat documentare serioase despre operele sale.

Prezentator Movietone: "Născut în Africa, domnul Congo a ajuns în Londra anul trecut și a devenit deja celebru pentru operele abstracte pe care le creează în locuința sa din Regent's Park."

Printre fanii operelor lui Congo s-au numărat Dali și Picasso. Dar pot fi aceste desene incluse printre alte opere de artă contemporană? Unii critici de artă spun că da.

Louisa Buck, critic de artă: "Nu sunt deranjante, nu sunt urâte, au un aranjament energic al culorilor, așa cum sunt pictate pe hârtie. Și totul e însoțit de povestea cimpanzeului și de asta îi plăceau atât de mult lui Picasso. Nu cred că Picasso l-a considerat vreodată ca fiind rivalul său."

Unul dintre cei care l-au cunoscut pe Congo, zoologul Desmond Morris este cel care i-a încurajat cimpanzeului latura artistică.

Desmond Morris, zoolog: "Îmi aduc aminte ziua în care a descoperit cercul și a desenat unul. I s-a părut ceva fascinant... apoi l-a colorat. Şi puteai să vezi pe chipul lui cât de concentrat era atunci când picta. Dacă aș fi încercat să îl opresc din pictat înainte să termine, începea să țipe și făcea o criză de isterie."

De-a lungul carierei sale de aproape un deceniu, chimpanzeul Congo a pictat peste 400 de tablouri. Doar 55 dintre ele au fost scoase la licitație în Londra, iar organizatorii le estimează valoarea la aproximativ 200.000 de lire sterline.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO