Operă de artă de 20.000 de dolari, distrusă din cauza unei doze de suc


Ultimul update: Luni 10 Februarie 2020 22:43
Data publicarii: Luni 10 Februarie 2020 22:30
Categorie: Cultura
Opera de artă, distrusă din cauza unei doze de suc

Un critic de artă a distrus din greşeală o lucrare în valoare de 20.000 de dolari expusă la un târg de artă contemporană din Mexic, informează The Guardian.

Avelina Lésper a spus că a distrus din greşeală instalaţia expusă la Zona Maco din Ciudad de Mexico, după ce a pus o cutie de suc goală lângă aceasta pentru a-şi exprima dispreţul faţă de lucrare: un geam cu o piatră, o minge de fotbal şi alte obiecte suspendate.

Instalaţia aparţinea artistului mexican Gabriel Rico, care încerca să pună în antiteză obiecte realizate de om cu cele găsite în natură, precum pene şi pietre.

„E ca şi cum lucrarea a auzit comentariul meu şi a simţit ce cred despre ea”, a spus Lésper. „Lucrarea s-a fărâmat şi a căzut pe podea”.

Lésper a precizat că i-a fost spus apoi că valora 20.000 de dolari.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En OMR estamos muy tristes y decepcionados por lo que sucedió el día de hoy en la feria de arte @zonamaco. No entendemos como una supuesta crítica profesional de arte, destruyó una obra. Gabriel Rico fue seleccionado para la Bienal de Venecia el año pasado, dentro de la selección oficial, con piezas en el Giardini y Arsenale. A sus escasos 39 años ha tenido exposiciones individuales en museos de la talla del Aspen Art Museum en Colorado y su obra será mostrada la semana que viene en Frieze Los Ángeles; en fin, es uno de los artistas más buscados de OMR por coleccionistas e instituciones del momento. A pesar de que parece haber sido accidental y que es irrelevante como sucedió, la acción de la Stra. Lésper de acercarse demasiado a la obra para ponerle una lata de refresco encima y tomarse una foto para hacer una crítica, sin duda ocasionó el destrozo, y es sobre todas las cosas, una enorme falta de profesionalismo y respeto. Estamos hablando con los organizadores de la feria y contactando al artista y los mantendremos informados sobre lo que proceda. #ZonaMaco #Mexico #SemanaDelArte #GabrielRico

A post shared by Galería OMR (@galeriaomr) on

 

Galeria care expusese instalaţia a criticat comportamentul lui Lésper ca neprofesionist şi nerespectuos.

„Faptul că Lésper s-a apropiat de lucrare pentru a pune o cutie de suc şi a face o fotografie ca să îşi arate critica a cauzat, fără îndoială, distrugerea”, au spus reprezentanţii galeriei OMR într-un mesaj publicat pe Instagram.

OMR a mai precizat că lucrarea lui Rico prezenta interes pentru colecţionari şi instituţii de artă.

Alfonso Miranda, directorul muzeului de artă Soumaya din Ciudad de Mexico, a spus că incidentul este „o tragedie”.

În social media, întâmplarea a fost aplaudată de unii, considerând-o un performance. Lésper a mai spus că a sugerat ca instalaţia să fie lăsată aşa, pentru a arăta evoluţia ei. Propunerea a fost respinsă şi criticul de artă a afirmat că s-a oferit să o repare.

Galeria a anunţat că va discuta cu artistul pentru a stabili măsurile pe care le va lua.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO