Una din trei radiografii e inutila. Cum scapam de iradierile fara rost?


Ultimul update: Vineri 02 Noiembrie 2012 06:31
Data publicarii: Miercuri 16 Februarie 2011 17:49
Categorie: Stiri Sociale

Ne dau vestea proasta radiologii care ii acuza astfel pe medicii din alte specializari ca elibereaza prea usor trimiteri. Ultimele cifre arata ca facem anual peste trei milioane de radiografii si tomografii.

Ingrijorate, autoritatile sanitare strang noi date pe acest subiect.

603 micro grey pe centimetrul patrat. Aceasta este cantitatea de radiatii X in urma unei examinari radiologice la plamani. Ea este mai apoi corelata cu greutatea si inaltimea bolnavului pentru a calcula doza care ajunge efectiv in organism.

Astfel, potrivit calculelor specialistilor cantitatea de radiatii emise de o radiografie pulmonara este de sapte ori mai puternica decat o radiografie dentara.

Fisa de monitorizare

E bine sa stiti ca aceste informatii sunt trecute in fisa de observatie si ca puteti primi si o hartie cu dozele de radiatii dupa fiecare investigatie prin care treceti.

Grav este ca pana acum romanii au abuzat de examinari radiologice care au dus la o iradiere inutila si aproape ireversibila a organismului.

Medicii radiologi spun ca aproape 30% dintre ele sunt nejustificate.

Cu ajutorul fisei de monitorizare, pacientii vor putea sti de acum incolo daca au depasit limita admisa. Cea mai mare incarcatura de radiatii se acumuleaza in urma unei tomografii: cu 80% mai mult decat la o simpla radiografie pulmonara.

Asa ca daca intr-un an faceti o tomografie de abdomen si una de pelvis, ati depasit doza maxima de radiatii.

In timp expunerea la cantitati mari de raze X poate duce in timp la tulburari de pigmentare, cataracta, pierderea parului si chiar diverse forme de cancer, avertizeaza doctorii.

Tags: radiatii,

In curand vom scapa de iradierea la radiografie sau tomografie
Scanarile tomografice, inutile, pericol de iradiere!
VIDEO PROTVPLUS.RO