Isarescu: "Circul in cercuri in care se discuta viitorul lumii. Nimeni nu stie ce va urma"


Ultimul update: Marti 01 Mai 2012 10:45
Data publicarii: Luni 05 Septembrie 2011 18:00
Categorie: Stiri Economice
Mugur Isarescu la Forum, seminar

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca o crestere economica nu se poate realiza doar daca dai mai multi bani in economie si ca pentru o crestere economica sanatoasa trebuie asigurata, in principal, stabilitatea preturilor.

El a precizat ca lumea trece prin transformari deosebite, dar ca nu stie ce se va intampla in perioada urmatoare.

"Lumea trece printr-o transformare deosebit de importanta. Ce se va intampla? Nu stiu. Si v-o spun clar, nu stiu ce se va intampla cu toate ca circul in toate aceste cercuri in care se discuta si de viitorul omenirii si al bancilor centrale, nu stiu nici ei foarte clar. Nu cred in conspiratii, probabil ca ati aflat ca fac parte din nu stiu ce grupuri care pun la cale omenirea, ne adunam si...astea sunt... Dar sincer nu se intampla numai in Romania, minti din astea bolnave si dominate de ideea conspiratiei mondiale exista peste tot", a mai spus guvernatorul BNR.

El a participat, luni, la deschiderea oficiala a Forumului-dezbatere "Scoala de vara BNR", care a avut loc la sediul Universitatii Ovidius din Constanta.

"Banca Central Europeana a introdus pe plan secundar stabilitatea financiara. Si a pornit de la o realitate. Stabilitatea preturilor este si conditie si preconditie pentru o crestere economica sanatoasa. Dar stabilitatea preturilor nu este suficienta sa asigure stabilitatea financiara. Stabilitatea financiara are alti factori si nu tin numai de supraveghere. In conditii de recesiune prelungita, cu toata stabilitatea preturilor poti sa ai criza, recesiune, principiul il stiti, principiul bicicletei. Cind bicicleta merge, o tii mai usor in echilibru, daca sta, trebuie sa fii putin artist, iar daca mai vrea sa dea si inapoi, cade. Atunci, fara sa o spuna, dom'le, o Banca Central Europeana trebuie sa se ocupe de cresterea economica, prin introducerea celui de-al doilea obiectiv, stabilitatea financiara, prin introducerea adevarului, acum de necontestat, ca daca nu ai crestere economica ti se pot rupe echilibrele, se accepta faptul ca un element care poate sa duca la inflatie mai ridicata este chiar recesiunea, lipsa cresterii economice, pe care o privire sa o numesc mioapa, unilaterala, legata de stabilitatea preturilor, poate sa o aiba", a mai spus Isarescu.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO