Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Despre fructele de pădure din Țara Făgărașului

Ca turist în Țara Făgărașului, pe lângă vizitarea diferitelor obiective ca: cetăți medievale, biserici, muzee etnografice și admirarea peisajelor deosebite ce le oferă această zonă, poți să recoltezi și unele fructe de pădure.

Asta, în drumețiile prin pădurile și pajișitile din zona montană și colinară.

Primele fructe ce se pot aduna sunt frăguțele (Fraguria vesca) și cireșele sălbatice (cerasius avium) înca din luna iunie. Frăguțele se găsesc pe pantele însorite ale Podișului Hârtibaciului și la poalele Munților Făgăraș, în margini de pădure, poieni, etc.

Cireșul sălbatic se întâlnește în zona piemontană de la poalele zonei montane.

Începând din luna iulie se coc afinele, agrișul, coacăzul negru, coacăzul roșu, dudul, zmeurul și murul care se găsesc în zona submontană și montană.

Citește și
Țara Făgărașului continuă promovarea prin intermediul creatorilor de conținut de călătorie printr-un al doilea bloggertrip
Țara Făgărașului continuă promovarea prin intermediul creatorilor de conținut de călătorie printr-un al doilea bloggertrip

În luna septembrie se pot recolta următoarele fructe de pădure: merișorul, măceșul, porumbarul, păducelul, cornul, alunul, călinul, socul, scorușul, călina, mărul pădureț și părul pădureț. Porumbarul, mărul pădureț, părul pădureț și călina se întălnesc mai mult pe Podișul Hârtibaciului. Merișorul crește în zona montană și alpină de la limta superioară a pădurilor de conifere. Măceșul, păducelul și socul se întâlnesc peste tot din Podișul Hârtibaciului până în zona montană.

Toate aceste fructe conțin cantități mari de vitamina C (mai ales călina și măceșul), zaharuri, uleiuri și săruri minerale. Unele dintre ele sunt și plante medicinale folosite în trasarea diferitelor afecțiuni.

Din fructele de pădure se pot prepara compoturi, gemuri, dulcețuri și sucuri care sunt deosebit de gustoase și hrănitoare.

Prof. Pompiliu Trifonof: „Îmi amintesc când eram copil, când se coceau frăguțele luna iunie, ne pregăteam de dimineață și plecam la cules pe dealul Feldioarei, treceam Oltul peste pod, urcam dealul și găseam o mulțime de frăguțe. Adunam cât adunam, iar la amiază când era mai cald, ne așezam la umbră și mâncam cu poftă cele aduse de acasă. După masă, mai culegeam puțin și spre seară porneam spre casă, obosiți dar fericiți și bucuroși că am reușit să culegem câteva kilograme de frăguțe din care mama prepara dulceață foarte bună și aromată. Să nu neglijăm și timpul petrecut în natură, aer curat, soare și bună dispoziție.”

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult