Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țara din UE care vrea să scutească tinerii de taxe timp de 10 ani. Cum ar ajunge să nu mai plătească absolut nimic statului

Portugalia va încerca să stopeze exodul de creiere din țară oferind tinerilor un deceniu de reduceri fiscale progresive, care să-i facă să nu mai plătească absolut nimic statului în primul lor an de muncă. 400.000 de tineri ar beneficia de măsuri.

Guvernul minoritar de centru-dreapta al lui Luís Muntenegru renunță la un plafon propus de 15% la impozitul pe venit pentru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani și îl înlocuiește cu o schemă progresivă similară cu cea susținută de socialiștii de opoziție, scrie The Guardian.

În cadrul schemei, care face parte din bugetul țării pentru 2025, tinerii care câștigă până la 28.000 de euro pe an ar avea o scutire de taxe de 100% în primul an de muncă, scăzând la 75% din al doilea la al patrulea an, 50% între al cincilea și al șaptelea și 25% din al optulea până în al zecelea an.

Potrivit guvernului, mișcarea ar putea ajuta între 350.000 și 400.000 de tineri. Salariul mediu anual în Portugalia este de aproximativ 20.000 de euro, iar cotele impozitului pe venit variază între 13-48%. Guvernul estimează că schema ar costa 645 de milioane de euro în 2025, în timp ce plafonul ar fi costat 1 miliard de euro.

Stimulentul vizează combaterea exodului de creiere devastator al tinerilor din Portugalia, care are o populație de 10,4 milioane de locuitori.

Citește și
arborist
Meseria care atrage tot mai mulți tineri, dar nu e recunoscută oficial la nivel național. Salariile, de peste 2.000 de euro
O treime din tinerii portughezi au plecat în străinătate

Potrivit Observatorului Emigrării, aproximativ 850.000 de tineri – 30% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani – au părăsit țara la un moment dat și trăiesc în străinătate din cauza salariilor mici și a condițiilor proaste de muncă acasă.

Deși șomajul general în Portugalia a scăzut la 6,1% în al doilea trimestru al anului 2024, în rândul tinerilor a fost de aproape patru ori mai mare, la 22%.

Muntenegru a spus că Portugalia trebuie să se asigure că tinerii săi pot „găsi o oportunitate aici”, astfel încât să nu mai fie nevoiți să-și abandoneze familiile și prietenii pentru a căuta oportunități economice în străinătate.

„Merită să crezi în Portugalia”, a spus prim-ministrul în august. „Suntem capabili să facem în Portugalia ceea ce suntem adesea capabili să facem în străinătate”.

Premierul lusitan a adăugat că guvernul său depune eforturi pentru ca tinerii să își cumpere mai ușor primele case, scutindu-i de unele taxe municipale, taxe de timbru și alte taxe. Schema intenționează să facă din reducerea impozitului pe venitul personal „o piatră de încercare” a politicii guvernamentale, a adăugat el.

Proteste ample din cauza chiriilor foarte mari

Lipsa locuințelor la prețuri accesibile, care a fost exacerbată de eforturile Portugaliei de a se redresa din criza financiară din 2008 prin adoptarea dereglementării și căutarea de a atrage investiții străine, a condus la o serie de proteste ample în ultimii ani.

Criticii subliniază liberalizarea pieței de închiriere, proliferarea proprietăților de închiriere pe termen scurt, eliberarea de „vize de aur” care conferă permise de ședere în schimbul achiziționării de proprietăți în valoare de 500.000 de euro sau mai mult, introducerea „non-vizelor” care aduc scutiri de impozite schema de rezidență obișnuită” pentru străini și crearea unei vize de nomad digital care să le permită străinilor înstăriți să lucreze de la distanță și să plătească o cotă de impozitare de doar 20%.

La sfârșitul lunii septembrie, mii de oameni au protestat în Lisabona și în alte orașe din Portugalia împotriva creșterii chiriilor și a prețurilor locuințelor. Guvernul a promis că va aborda problema cu un pachet de cheltuieli de 2 miliarde de euro și că va construi aproximativ 33.000 de case până în 2030.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult