Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vijeliile au măturat toată jumătatea de nord a ţării. În Vaslui zeci de gospodării au fost lovite de viituri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vijeliile care au măturat în ultimele 24 de ore toată jumătatea de nord a ţării au făcut numai stricăciuni.

În judeţul Vaslui zeci de gospodarii au fost lovite de viituri puternice iar o femeie era cât pe ce să moară înecată. Apa a rupt garduri şi poduri a umplut casele de noroi iar grindina a distrus, culturile. Hidrologii spun că se pot forma viituri pe 20 de râuri.

S-au rupt norii în județul Vaslui. În comuna Roșiești au căzut 80 litri de apă pe metrul pătrat în nici 20 minute. Apoi a lovit cu putere și grindină.

Localnic: ”A venit o furtună, apoi a venit ploaie și apoi perete, gheață și apă multă la vale. La 10 metri nu se vedea nimic. Jumătate de oră a bătut gheață măruntă și deasă, via e distrusă. Ce a prins, a rupt tot".

Localitatea Valea lui Darie a fost cea mai afectată. Aproape 20 gospodării au fost inundate. Apele furioase au smuls garduri şi au luat podețele pe sus. Zeci de păsări au murit înecate.

Citește și
Primăvara
Vremea astăzi, 26 aprilie. Vreme însorită pentru această zi din calendar

Petronela Mihăilă, localnică: ”Terminase de semănat, cu totul. Uitați ce e din urmă, acolo ceapa, bobul. Ce a fost semănat e dus. De apă. Nu a rămas nimic". O femeie a fost la un pas să-și piardă viața în șuvoaiele care au năvălit în curte.

Paraschiva Ciot, localnică: ”Când am îndrăznit să vin încoace, m-a luat apă și m-am agățat cu mâinile de gratii și m-am întors înapoi să nu ia apa. Aici am văzut gardul, am căzut în baltă și n-am știut de mine. Ploua tare, nu se vedea că e sat aici. Era ca negura".

Satul este înconjurat de dealuri și chiar dacă rigolele sunt mereu curățate, nu au făcut faţă viiturii. Apa a distrus şi un pod de ciment care face legătura între două cartiere.

Florin Enea, primarul ciomunei Roșiești: ”La un pod betonat, trainic de ani de zile, uitați ce a putut face apa. Numai cu piciorul se poate trece!"

20 km de drumuri comunale şi sătești sunt acum una cu pământul.

Hidrologii spun că debitele a 20 de râuri între care Someș, Olt, Timiș, Bistrița, Criș sau Siret vor crește și e posibil să apară viituri.

Ploile vor reveni. De 1 Mai ploile se opresc cu excepția zonelor de munte. Temperaturile scad sub normalul perioadei, iar noaptea ajung la zero grade, aşa că la altitudini mari s-ar putea să cadă lapovița.

Vreme mai bună cu câteva reprize de soare, găsim de 1 mai prin regiunile sudice, însă temperaturile nu vor urca mai mult de 19 grade.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult