Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, lovită de furtuni și inundații în prima zi de iunie. Unde apar chiar și tornade

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vara a început vijelios, anul acesta. Este cod portocaliu de ploi torențiale în județele Constanța și Tulcea, iar până marți seara, la ora 21, aproape toată țara este amenințată de furtuni.

De altfel, locuitorii din zona de sud au surprins niște tornade în formare. Aceste fenomene periculoase sunt provocate de o perioadă de instabilitate meteo pe care țara noastră o traversează.

Vorbim de cantități mari de apă ce vor cădea într-un timp foarte scurt, în unele zone și de 70 de litri pe metru pătrat. Așa că și hidrologii au emis un cod portocaliu de inundații valabil atât în Tulcea și Constanța, dar și pentru Argeș, Dâmbovița și Prahova.

Este foarte posibil să revedem astfel de nori pâlnie pentru că sunt condiții pentru formarea lor, mai exact căldură și umezeală. 

Cum se formează tornadele

 

Citește și
frig, ploaie, vremea
ANM: Ploi torențiale, vânt și, izolat, grindină în toată ţara, de duminică până miercuri

Sub norii de furtună există două tipuri de curenți de aer, unul cald care se ridică și unul rece care coboară, mișcarea lor forțează norul să coboare într-o mișcare rotativă și dacă atinge pământul atunci putem să-i spunem tornadă.

Astfel de fuioare au apărut în diferite zone din Buzău, Slobozia și Tulcea, dar meteorologii spun că pot apărea și prin vestul țării.

De Ziua Copilului tot vreme urâtă avem și răcoroasă pentru această perioadă. Nu vor fi mai mult de 21 de grade prin sud-vestul țării, în timp ce în București vor fi cel mult 18 grade. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult