Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Recorduri de temperaturi scăzute în țară. Prognoza sumbră a meteorologilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Masa de aer polar care a pătruns în România a adus și recorduri nedorite. La cinci stații din țară s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi pentru o noapte de septembrie din ultimii 60 de ani.

Meterologii atrag atenția că în acest ritm în următorii ani în sudul țării s-ar putea înregistra vara 50 de grade la umbră. Teoretic, aceste amenințări ar trebui contracarate de o strategie națională coerentă pentru schimbările climatice. Cele care au fost lansate de autorități sunt însă doar compuneri, acuză activiștii pentru mediu.

La Fundata, în Braşov, temperaturile au luat-o la vale vertiginos. Iar vântul de 90 de kilometri la rafală n-a făcut decât să înteţească frigul resimţit de oameni, îmbrăcaţi ca pentru iarnă. Au fost 0 grade Celsius dimineața.

De la 31 de grade, la doar 18. Aceasta este diferenţa uriaşă înregistrată în doar 24 de ore în Capitală, la amiază. Dar şi nopţile sunt din ce în ce mai friguroase. Duminică noapte au fost 13 grade, luni noapte doar 10, la noapte sunt 7 în oraş şi 3 la periferie şi miercuri noapte 5 în centru şi 2 la periferie.

Frigul a schimbat complet atmosfera şi la Cluj unde marți dimineaţă au fost doar 5 grade Celsius.

Citește și
zapada sosea
Drumuri acoperite de zăpadă, în septembrie. 9 persoane, blocate pe şosea din cauza poleiului

În Argeş a înflorit liliacul păcălit de căldură din ultimele săptămâni, apoi a îngheţat. Toate aceste fenomene extreme sunt însă doar începutul încălzirii globale despre care au tot vorbit specialiştii. S-au înregistrat recorduri la temperaturi şi precipitaţii din ultimele 6 decenii. Iar previziunile sunt cât se poate de sumbre.

”Pentru sudul ţării am întâlnit temperaturi de 50 grade pentru perioada 2021-2050. Trebuie să fie un semnal de alarmă, trebuie să avem viziuni dincolo de acest ciclu al mandatului politic”, a spus marți Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Teoretic, au existat astfel de viziuni. Ba chiar avem o strategie naţională pentru schimbările climatice ce vizează perioada 2013-2020.

În acelaşi timp însă, avertizează organizaţiile de mediu, se bate cap în cap cu strategia pentru energie 2018-2030 care promovează în continuare folosirea combustibilor fosili, în locul energiei regenerabile.

”Sunt doar compuneri, de fapt nu se face nimic. Nu avem strategii să împădurim, noi tăiem copacii să facem străzi şi clădiri înalte. O să avem tot mai multe îmbolnăviri, decese. spunea că trebuie pus accentul pe transportul feroviar. O să ajungem să mergem cu trenul tras de cai”, spune Dan Trifu, de la Ecocivica.

Comisia Europeană a deschis, de altfel, procedura de infringement împotriva României din cauza poluării aerului din Iaşi, Bucureşti şi Braşov. Dacă nu vom reuşi să venim cu măsuri concrete urgente pentru redresare, riscăm să plătim amenzi de 200.000 de euro pe zi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult