Poluarea, principalul motiv pentru canicula din iunie. Explicația specialiștilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cercetătorii de la Copernicus, serviciul Comisiei Europene care monitorizează starea planetei, spun că temperatura de luna trecută a fost mai mare cu 0,1 grade Celsius faţă de recordul din iunie 2016.
Valurile de căldură severă au acoperit Europa mai devreme şi pentru mai mult timp decât de obicei, iar totul este pus pe seama încălzirii globale.
Printr-o abordare simplă, lucrurile stau cam aşa: soarele transmite radiaţiile sale către Pământ pe care, îl încălzeşte ceea ce face că planeta noastră să transmită înapoi propriile radiaţii. În mod normal, unele dintre acestea se reflectă în plafonul de nori şi se întorc, dar cele mai multe străpung atmosfera şi se pierd în univers.
Din cauza poluării însă, concentraţii masive de gaze de seră se adună în atmosfera Pământului şi acţionează ca un zid. Aşa că radiaţiile emise de pământ care ar trebui să străpungă atmosferă, se lovesc de această centură de gaze poluante şi se întorc spre pământ pe care îl supraîncălzesc. Rezultatul îl simțim cu toţii.
Şi este acum certificat de informaţiile specialiştilor Copernicus.
Freja Vamborg, Senior Scientist, Copernicus Climate Change Service: "Ce am constatat în această lună iunie în Europa a fost cea mai mare temperatura înregistrată de la începutul măsurătorilor, o temperatură cu 2 grade mai mare faţă de perioada de referinţă din anii 80-90 şi începutul anilor 2000."
În urmă cu un secol, valurile de canicula aveau cu 4 grade mai puţin decât acum, spun cercetătorii, şi veneau şi mai târziu, de regulă în lunile iulie şi august.
Bogdan Antonescu, climatolog: "Nu numai valurile de căldură sunt influenţate de schimbările climatice ci şi fenomenele extreme. Cu cât creşte temperatură cu atât putem avea mai multă energie înmagazinată în atmosferă. Această energie este apoi eliberată şi putem să avem dezvoltări convective deci furtuni din acestea cu dezvoltare pe verticală mare care pot produce fenomene extreme:grindina de mari dimensiuni cum am avut zilele trecute, tornade, descărcări electrice frecvente, inundaţii mai ales, intensificări ale vântului."
Iar toate cercetările conduc către aceeaşi concluzie: oamenii sunt cei care îşi fac rău singuri. Predicţiile specialiştilor s-au adaptat şi ele noilor realităţi şi nu arată deloc bine.
Freja Vamborg, Senior Scientist, Copernicus Climate Change Service: "Odată cu un climat global mai cald, valurile de canicula vor deveni şi mai frecvente şi mai intense iar asta s-a observat deja şi asta e de fapt diferit faţă de acum 20 de ani".
Organizaţia Mondială de Meteorologie a anunţat că, la cum arată până acum, şi 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai fierbinţi ani din istorie. Iar efectele directe ale încălzirii globale se vor vedea până la sfârşitul secolului: deşertificarea unor zone întinse, dispariţia unor specii de peşti şi animale, creşterea nivelului apelor oceanului planetar.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!