Finalul săptâmânii ne-a adus soare și temperaturi de primăvară. Cum va fi vremea în continuare
Your browser doesn't support HTML5 video.
În mijlocul Dunării a apărut o insula de nisip, iar la Constanța, stabilopozii de la Cazinou, încălziți de soare, păreau că fierb în valuri. Meteorologii se tem, însă, că încălzirea ar putea afecta pomii fructiferi și vița de vie. Temperaturile au fost mai mari de la începutul iernii cu două, trei grade, dar acum parcă a venit primăvara. La Calafat, pe malul Dunării erau 18 grade la prânz, deși ar fi trebuit să fie cel mult 3 grade.
Femeie: „Este incredibil cât de cald poate să fie! Sigur în martie, aprilie, vă da zăpadă." Oamenii care au ieșit la plimbare pe faleza din Galați au observat că a apărut o insula de nisip în mijlocul Dunării. De obicei asta se întâmpla vara. Tânăr: „Acum este perioadă de secetă. Și, cam de vreo 2, 3 săptămâni, a rămas la suprafață nisipul." Iar cei care au ieșit la plimbare pe faleza din Constanța, la 15 grade, au observat un fenomen mai puțin obișnuit. Valurile care ajungeau pe stabilopozii încinși de soare se transformau în aburi din cauza diferenței de temperatură.
Tânără: „Este prea cald!"
În vestul țării a fost prima zi din acest an când am renunțat la geaca groasă de iarnă. De altfel, afară sunt 14 grade Celsius, iar oamenii au ieșit la terasele din centrul Timișoarei pentru a profita de vremea bună.
Tânăr: „O pereche de shorturi, o geacă, un tricou pe deasupra, cred că e de ajuns. Era și timpul, aici la noi se simte cel mai bine."
Tânăr: „E fain să simți din nou razele soarelui."
Meteorologii spun că în weekend temperaturile scad cu 10 grade însă de luni vor crește din nou.
Rodica Lungu, meteorolog la Centrul Meteorologic Banat-Crișana: „Și săptămâna viitoare va fi cald, cu până la 14, 15 grade."
Anul trecut, cireșii din Japonia au înflorit mult prea devreme! A fost un record al ultimilor 1200 de ani și la fel s-a întâmplat și în gradina Herăstrău. Cireșii japonezi erau deja în floare la 1 aprilie, iar dacă temperaturile continuă să crească în acest ritm, s-ar putea să-i vedem înfloriți chiar mai devreme.
Însă, abia ne apropiem de mijlocul lui februarie, iar vremea se poate schimba radical oricând.
Daniel Alexandru, specialist în agrometeorologie: „E o iarnă atipică, nu e blândă, e chiar călduroasă pentru pomi fructiferi și viță de vie, acest lucru nu e benefic. Le-a ținut într-o vegetație lentă, lucru care duce în cazul apariției unor temperaturi scăzute, obișnuite pentru iarnă, să afecteze rodul."
O singură noapte de ger ar fi devastatoare pentru mugurii păcăliți de razele soarelui să se deschidă prea devreme.