Expert meteo: Săptămâna viitoare avem caniculă și furtuni. ”Ar trebui să ne obișnuim că e normal ce se întâmplă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cât va mai influența el situația meteo de la noi din țară, aflăm de la Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.
”Ciclonul de care vorbim acum este un răspuns la ceea ce se întâmplă în altitudine. În ultima săptămână am avut o structură în altitudine, o masă de aer rece, care cumva se rotește. Și, pe măsură ce se rotește undeva la 5- 7 kilometri în atmosferă, ea influențează și ce se întâmplă la suprafață. Și atunci se formează ciclonul despre care vorbim, o zonă cu presiune scăzută foarte mult.
Deja nu mai este ciclonul, începe ușor-ușor să se disipeze, în următoarea zi o să dispară. Structurile acestea de aer rece care se formează în altitudine de regulă rezistă mult timp și de aceea am avut atât de multe ploi în fiecare zi, pentru că el nu s-a deplasat”, a spus Bogdan Antonescu.
Potrivit expertului meteo, ”atmosfera întotdeauna vrea să ajungă într-o situație de echilibru. Tot ce vorbim aici- cicloni, manifestări de vreme severă, instabilitate - toate acestea sunt răspunsul atmosferei, care vrea să ”scape” de ele, să ajungem într-o situație de echilibru.
Urmează să aducă mai multă umiditate spre România, instabilitate, avem toate ingredientele ca să se formeze furtuni și ploi.
În zilele următoare o să avem o perioadă cu încălzire accentuată, vom avea temperaturi mari, vom avea caniculă, furtunile o să alimenteze în continuare atmosfera, care o să fie în continuare umedă, dacă adăugăm și aceste temperaturi accentuate, atunci p să avem probleme cu indicele acesta de căldură-umezeală”.
”Nu o să mai plouă mult, deja la sfârșitul zilei de azi o să dispară complet. Dar săptămâna viitoare, pentru că în continuare o să avem umiditate, o să fie instabilitate după amiaza, nu o să mai avem ciclonul, dar o să avem soare care o să încălzească pământul și apoi atmosfera”, declară Antonescu.
Vom avea temperaturi ridicate săptămâna viitoare, soare, dar și episoade cu furtuni.
”Ar trebui să ne obișnuim că e normal ce se întâmplă”
”Nu cred că este o lună a recordurilor, cea mai ploioasă lună iunie din ultimii 40 de ani, să zicem, probabil o să fie doar o lună ploioasă peste medie.
Luna iunie este una de tranziție, trecem de la primăvară la vară, când avem încălzire mare, este asociată în special cu instabilitate. Într-un fel este bine că avem așa de multe precipitații în anumite regiuni, pentru că am avut o perioadă de secetă.
Nu putem spune că aceste fenomene sunt cauzate de încălzirea globală, țin de variabilitatea naturală a atmosferei. E greu de spus dacă un anumit fenomen sau o perioadă cu ploaie poate fi atribuită schimbărilor climatice.
Vara aceasta vom avea perioade cu caniculă și cu furtuni la orele dupa-amiezii. De altfel, iunie, iulie și august sunt lunile în care avem cele mai multe fenomene severe.
Ar trebui să ne obișnuim că e normal ce se întâmplă, că avem fenomene severe, iar astfel de situații de acum sunt deosebite, dar destul de interesante din punct de vedere meteorologic”, a mai spus expertul Bogdan Antonescu.