Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europa este lovită de un val extrem de căldură. Temperaturi record în Grecia și Italia: 48 de grade Celsius

Sudul Europei este cuprins în această perioadă de un val extrem de căldură. Centrul și sudul Italiei se confruntă cu temperaturi record, iar în Sardinia, în regiunile Jerzu și Lotzorai, meteorologii au anunțat până la 48,2 grade Celsius - un record.

Temperaturi record sunt raportate din Grecia, Spania și Italia.

Potrivit publicației Slovenia Posts, în Palermo, în Sicilia, în august 1999, se înregistrau 44,8 grade Celsius, iar astăzi sunt 47 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură ar trebui să se diminueze treptat începând de joi, iar temperatura aerului va scădea ușor.

De joi, valul de căldură se va limita ceva mai mult la partea de sud-est a Europei, dar temperaturile maxime vor fi în continuare mult peste 35 de grade Celsius.

În Grecia, unde incendii forestiere de amploare fac ravagii în aceste zile pe insulele Rodos, Corfu și Eubeea, a fost înregistrat cel mai mare val de căldură din istoria țării, întrucât a durat mai bine de 11 zile, și - potrivit previziunilor - ar trebui să dureze 17 zile.

Citește și
algeria incendii
Incendiile de vegetaţie din Algeria au ucis peste 30 de persoane pe fondul unui val de căldură toridă | Video

În Grecia, un val de căldură este definit ca o perioadă în care temperatura atinge sau depășește 39 de grade Celsius.

În acest weekend sunt așteptate temperaturi de până la 45 de grade Celsius.

Precedentul record de durată a valului de căldură a fost înregistrat în Grecia în 1987, când canicula a durat 11 zile.

48 de grade Celsius în Sardinia

Valul de căldură nu se lasă mai prejos nici în centrul Sardiniei, în special Ogliastra, zona în care se înregistrează cele mai ridicate temperaturi -  notează agenția italiană ANSA.

Potrivit datelor oficiale publicate de Arpas Sardinia, cel mai ridicat vârf se află în Jerzu, cu 48 de grade, urmat de Siniscola, în zona Nuoro, cu 47,3, și de alte două localități din Ogliastra, Tortolì cu 46,8° și Bari Sardo cu 46,6°.

Datele de la Jerzu egalează recordul celor mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Sardinia între 1965 (Macomer) și 2009 (Perfugas și Santa Maria Coghinas).

Majoritatea stațiilor meteorologice din Arpas au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade: emblematic este cazul lui Fonni, cel mai înalt sat de munte de pe insulă - la o mie de metri -, unde s-a înregistrat valoarea de 35,2°.

Chiar și în Cagliari căldura toridă s-a făcut simțită, iar coloana de mercur a marcat 41,2 grade în cătunul Pirri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult