Profesorii trag un semnal de alarmă privind abandonul școlar. „Fiecare cifră e un copil, să nu lăsăm să crească aceste cifre”
Your browser doesn't support HTML5 video.
„În spatele fiecarei cifre este, însă, un copil care renunță la educație, adică la un viitor. În spatele unei cifre este și o șansă. Ar trebui să ne trezim și să vedem mai mult decânt niște cifre, să facem ceva concret pentru ei ca să rămână în școală”, spune profesoara Antoaneta Împușcatu, invitata Roxanei Hulpe la emisiunea „Viitor cu clasă”.
Abandonul școlar este o problemă care afectează latura socială, dar și economia țării și dezvoltarea ei.
Profesorii de la sate care luptă ca acești copii să rămână în școală trag un semnal de alarmă.
„Cifrele dezarmează, dar rolul nostru este de a vedea și printre rândurile acestor cifre. Pentru că fiecare cifră are o șansă. Când spunem 45 de mii de copii care abandonează, noi vedem în spatele unei cifre un individ și atunci fiecare din el are o șansă cu mine la catedră, cu colegul meu la catedră. Rolul nostru aici este de a vedea fiecare individ care va ajunge să abandoneze școala, din timp. Fiecare cifră e un copil, să nu lăsăm să crească aceste cifre”, spune Antoaneta Împușcatu, profesor de chimie cu o experință de 30 de ani la școala I.C. Brătianu din Tulcea, cadru didactic ce face parte din campania „Clasa care nu se lasă” a Fundației „Nouă ne pasă” - cu sprijinul eMAG, unde peste 2.400 de copii sunt ajutați să nu renunțe la educație.
Roxana Hulpe: Care este portretul unui copil care abandonează școala devreme?
Antoaneta Împușcatu: “Cei care abandonează școala sunt copiii din ultima bancă, sunt elevii care niciodată nu se evidențiază. Sunt cei care niciodată nu ridică mâna, sunt cei care au o poveste în spatele lor. Poveste pe care dacă ești cadru didactic implicat o citești. Sunt copii care cer ajutorul și pe care noi trebuie să îi vedem și să îi sprijinim”.
Peste 2.400 de copii în risc de abandon sunt ajutați în acest moment prin programul ‘’Nouă ne pasă’’ susținut de eMAG și care se desfășoară în 84 de școli din 31 de județe. Sunt 377 de profesori implicați, profesori care nu renunță. Lucrează cu ei zi de zi după ore, îi ajută să aibă încredere în ei, dar și să țină pasul cu materia. Mai mult, timp de trei ori pe săptămână copiii primesc mese calde la școală. Trebuie să înțelegem că atunci când educația nu se oprește, evoluăm noi ca societate. Puteți susține programul NOUĂ NE PASĂ cu o donație pe www.emag.ro/nouanepasa.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: scoala , profesor , viitor cu clasa , abandon scolar , emag
Dată publicare: 04-05-2022 10:24