Zeci de mii de români își petrec Paștele în Grecia. ”Mă simt ca la Costinești”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În ciuda vremii schimbătoare, atmosfera de sărbătoare se simte la tot pasul. Grecii gătesc miel și ied, dar ai noștri cer și pește, plus fructe de mare.
Deși cerul Greciei a fost acoperit de nori, peisajul îți taie răsuflarea din orice unghi. Turiștii care s-au încumetat să facă o plimbare pe plajă ori să mânănce ceva la apus au admirat îndelung insulele acoperite de o perdea deasă de apă.
”Tânără: Sunt prea mulți români. Mă simt ca la Costinești. R: Dar cu altfel de priveliște. Tânără: Da, e superb, chiar se merită”.
”R: V-ați pus strategic acolo, în colț. Aveți cea mai frumoasă priveliște! Bărbat: Așa s-a nimerit. Vedeți, bărbații deoparte, femeile deoparte. S-a mâncat bine, e frumos!”.
Deși este ora prânzului, pe insulă este liniște. Iar dacă tac un pic, se aud foarte frumos valurile. Plouă de dimineață, așa că mulți dintre oameni încă sunt la cazări. Noi ne-am aventurat și chiar și așa am ieșit pe plajă. După cum vedeți suntem singuri aici, dar nu pentru mult timp.
Trei ore mai târziu a ieșit și soarele și, odată cu el și oamenii la plimbare. La o tavernă, de exemplu, aproape toții clienții erau români. În jurul unei mese lungi am întâlnit șase familii din Constanța care au venit să petreacă împreună Paștele în Grecia.
Prețurile au crescut cu 10% față de anul trecut”R: Ați comandat ceva. Sărbătorita plătește? Femeie: Fiind în concediu, nu. Soțul. R: Unde-i soțul? V-ați înhămat la asemenea cheltuială? Bărbat: Cu prietenii nu e niciodată mare cheltuială. Dar se întoarce roata!”.
”Bărbat: Până acum nu am deviat, de acum deviem încolo. Că eram în Săptămâna Mare, nu aveam cum să deviem. R: Și după slujbă? Bărbat: După slujbă, distracție cât cuprinde, ne facem de cap. R: Unde vă distrați, în club, pe plajă? Bărbat: Arăt eu a persoană pentru club? R: Dacă ați zis că deviați, m-am gândit că...”.
În contrast cu relaxarea de la terase a fost agitația din bucătăriile restaurantelor. În Limenaria l-am întâlnit pe Alex Drăgan. În piept, poartă steagul României, alături de cel al Greciei.
Alex Drăgan, chef: ”Mult verde. Avem aici cotlețelele. Avem aici un pic de lămâie, puțină reducție de balsamic”.
Arată foarte bine. Deci cam așa se mânăncă în Grecia. Multă verdeață, nu avem garniturile alea foarte grele pe care le găsim în bucătăria noastră și mulți români pentru asta vin, să mânănce ceva mai ușor.
Aproape 10.000 de români își petrec sărbătorile în Thassos. Față de anul trecut, prețurile au crescut cu 10%. Pentru o singura masă, turiștii plătesc între 20 și 50 de euro. Plimbările sunt însă gratis.