Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Valea Sebeșului, din ce în ce mai explorată de turiști. Ce pot vedea în zonă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vă invităm la o călătorie într-o zonă cu peisaje de poveste şi aer curat, pe Valea Sebeşului, în judeţul Alba.

Cine vrea să scape de aglomeraţia marilor oraşe, poate alege acea zonă spectaculoasă, străbătută în mare parte de faimoasa şosea Transalpina.

Drumul care şerpuieşte prin munţi îţi taie răsuflarea cu privelişti de neuitat.

Toată zona este presarată cu păduri de brad, poieniţe, o salbă de lacuri şi baraje de acumulare.

La 80 de km de Sebeș, după un drum ce șerpuiește prin munți, și te cucerește la fiecare pas cu peisaje unice, ajungem la Lacul de acumulare de la Oaşa. Pe coronamentul barajului trece Drumul Naţional 67C - adică Transalpina. Turist: „Peisajul este unul dintre motivele pentru care am venit, dacă nu singurul motiv pentru care am venit, este ceea ce căutam, ceea ce ne place.” Ne continuăm drumeția spre cota 2000, unde descoperim un lac glaciar de o frumusețe aparte, în nuanțe de smarald. După un drum de câteva minute, pe o poteca îngustă, prin pădure, temerarii pot admira în toată splendoarea lui, unul dintre cele mai frumoase lacuri de acumulare din Romania - Iezerul Șureanu. Jean Tatu, proprietar pensiune: „Sunt foarte multe activități, de la drumeții pe munte care sunt trei vârfuri care sunt peste 2000 de metri altitudine, plimbare cu bicicleta, vizitarea Iezerului Șureanu care este într-o vale." Un alt loc rupt parcă din povești, aflat la poalele munților Șureanu, Poarta Raiului, este perfect pentru cei care caută o oază de liniște departe de agitația marilor orașe. Aici au fost construite pensiuni, care sunt foarte căutate de turiști. Jean Tatu, proprietar pensiune: „Ne considerăm un mic paradis ascuns pentru că suntem în capătul munților și în vârful lor și credem că din acest motiv este numit poarta Raiului."

De la ferestre, turiștii pot admira creasta muntelui la răsăritul soarelui. După atâta umblat prin inima pădurii, și drumeții până în vârf de munte, te poți opri la pensiunile din zonă, pentru a gusta din bucatele tradiționale de pe Valea Sebeșului. Cioban: „Pe turiștii care vin pe Transalpina îi întâmpinăm cu ce se face la ceaun, cu brânză bună de oaie, un sloi de oaie, slănină de porc, cârnat oaie cu porc."

Citește și
pasul tihuta
Proprietarii de pensiuni din Pasul Tihuța au găsit o metodă ingenioasă ca să îi atragă pe turiști

Turismul în zonă a luat amploare în ultimii ani, de când drumul regelui, șoseaua Transalpina, s-a modernizat. Traian Cornea, proprietar hotel: „Pot să meargă la mănăstiri, să viziteze lacurile de acumulare, e zonă de munte retrasă de aglomerație”

Turiștii dornici de aventură pot face off-road și pot urca până în vârf de munte pentru a admira zona și a respira aerul curat. Ionela Presecan, proprietar pensiune: „Traseele sunt pentru începători cât și pentru avansați, iar o drumeție durează o oră, două, în funcție de cererea clientului." În zonă, pensiunile au deja rezervări de 70 la suta.

Pe bună dreptate, Valea Sebesului a fost denumită de Sadoveanu în povestiri, Valea Frumoasei.

Cei care se încumetă la drumeții găsesc trasee spre Vârful Șureanu, Mănăstirea Oașa dar și spectaculosul drum Transalpina.

În pensiunile din zonă, oaspeții sunt întâmpinați așa cum se cuvine. Mirosul de jumări perpelite la foc de ceaun stinse cu un pahar de tărie încântă papilele gustative ale tuturor turiștilor.

În zona există și un domeniu schiabil, pentru iubitorii sporturilor pe zăpadă.

Multe dintre pensiuni sunt ocupate deja pentru sărbătorile de iarna iar cei care vor să petreca un Crăciun în inima paduriii trebuie să își facă rezervări din timp. Prețurile pentru o cameră pornesc de la 90 de lei și pot ajunge până la 400 de lei pentru o cameră dublă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult