Modifica setarile cookie
Toate categoriile

UE ne dă bani ca să extindem Litoralul. Cât costă un hectar nou de plajă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Litoralul românesc se va mări semnificativ cu încă 250 de hectare, de-a lungul tuturor stațiunilor.

Se întâmplă asta, după ce Uniunea Europeană a alocat 600 de milioane de euro, pentru a două fază a proiectului de lărgire a plajelor noastre, de la Marea Neagră.

Plajele din Costinești

Bucăți uriașe din faleză de la Costinești s-au prăbușit în urma furtunilor din această iarnă. În unele locuri nisipul a dispărut cu totul.

Există locuri în care plaja are mai puțin de 2 metri lățime. Dar, conform proiectului, la final va ajunge până la 200 de metri în larg, iar valurile nu vor mai sapă.

Proprietar pensiune: Să știți că toți care vin spun că sunt nemulțumiți de plajă și de curățenie.

Citește și
litoral
Au fost anunțate ofertele de 1 Mai, pe litoral. Prețul unei nopți de cazare la Mamaia

Reporter: Este prea îngustă plaja?

Proprietar pensiune: Păi nu mai e deloc - cel puțin mai jos nu mai este deloc.

Plajele din Eforie

Situația nu este bună nici între Eforie Nord și Eforie Sud. Proprietara unui restaurant de aici recunoaște că uneori valurile ajung până pe terasă.

„Am avea mai mult spațiu, valurile mării nu ne-ar mai bate direct în terasă și în investiția noastră, turiștii ar fi mulțumiți, ar avea mai mult loc”, spune Cristiana Dan, proprietar restaurant.

Planul de extindere al plajelor

Litoralul va intra în a doua etapă a proiectului de extindere a plajelor. Primele sectoare au fost lărgite cu cel puțin 100 de metri.

Ca să obținem 33 de hectare noi de plajă în Mamaia, Constanța și Eforie a fost nevoie de 170 de milioane de euro.

De acum înainte vor fi construite stavilare în zona Edighiol și Periboina, vor fi lărgite plajele din Mamaia, în zona Cazinoului, la Agigea și Eforie Sud. Urmează Costinești, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus, Mangalia, iar la 2 Mai va fi reconsolidata și faleză.

„Aici în sud vorbim de metri în general cinci-doi metri pe an retragere a liniei de țărm, dar datorită acestei eroziuni în sud avem necesitatea acesta, necesitate a protecției costiere”, spune Răzvan Mateescu, cercetător marin.

„Proiectul are o valoare de peste 800 milioane de euro cu TVA, cu tot mare parte care se rezolva prin acest proiect este creșterea suprafeței României cu 200-250 de hectare, per total proiectul va fi de aproape 300 de hectare”, spune Hristu Uzun, director Apele Române.

De întregul proiect s-a ocupat Agenția pentru Cooperare Internațională din Japonia. Cercetătorii au stabilit că viteza de eroziune este de peste 2 metri pe an, iar în felul acesta în cel mult 100 de ani România ar rămâne fără plaje.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult