Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei locuri de renume din România își vor pierde titlul de oraș. Fenomenul alarmant care a dus la această situație

Your browser doesn't support HTML5 video.

Turismul n-a reușit să aducă prosperitate în unele stațiuni din România așa cum ne-am aștepta. Locuri de renume, precum Predeal, Băile Herculane ori Slănic, s-au golit de locuitori și, legal, n-ar mai trebui să se numească orașe, după lege.

Oamenii pleacă pentru că nu au unde să muncească și nici facilități urbane. Cadrul natural nu le-a adus niciun beneficiu.

În plin sezon estival, Predealul este aproape pustiu. În ultimii 20 de ani, orașul a pierdut aproape 30% din locuitori. Potrivit ultimului recensământ, aici mai trăiesc doar 4.000 de oameni. Cei rămași sunt de regulă vârstnici.

Stațiunea are 5.000 de locuri de cazare, iar serviciile pentru turiști ar trebui să poată hrăni întreaga suflare, dar nu se întâmplă așa.

Multe imobile sunt doar case de vacanță ale unor oameni cu stare - n-au nevoie de angajați. Localnicii care lucrează în hoteluri și restaurante se plâng de salariile mici.

Citește și
accident brasov
Un mort și trei răniți, în urma unui accident care a avut loc între Predeal și Râșnov, între o autoutilitară şi un autobuz

Georgian Cață, localnic: Din păcate fac eforturi supraomenești să supraviețuiască de la o lună la alta”.

Nicoleta Sperchez este unul dintre puținii antreprenori din oraș și deține singura băcănie din cartierul de blocuri al Predealului. Cu banii se descurcă, dar îi e greu să le ofere copiilor oportunitățile pe care le-ar avea într-un oraș adevărat: „Faci naveta la Brașov, cu trenul, cu mașina, ca să-l duci la un curs de dans”.

Niciun liceu în Ocna Sibiului

Și Slănicul, cunoscut pentru salină și băile cu ape sărate, a fost părăsit, în ultimele două decenii, de 35% dintre locuitori. Iar exodul continuă.

Orașul ar trebui să trăiască din turism, căci exploatarea de sare oferă doar 200 de locuri de muncă.

La Ocna Sibiului, autoritățile au reușit să obțină finanțare pentru reabilitarea lacurilor cu apă sărată, iar asta se simte. Totuși, stațiunea balneoclimaterică are oaspeți doar 4 luni pe an, vara. Joburile sezoniere sunt ocupate de tineri care vor să câștige un ban în vacanță.

Ionuț Costea, director SC Lacuri Naturale Ocna Sibiului S.A: „Cei ce au terminat studiile, mulți lucrează în zona industrială din Sibiu și acolo se angajează tinerii din localitatea noastră”.

Dar și pentru a termina liceul, adolescenții trebuie să facă naveta, căci la Ocna Sibiului nu există unul. În oraș mai trăiesc acum sub 3.500 de locuitori.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult