Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Transilvania se mândrește cu cele mai frumoase castele ale României. Povestea inedită a Castelului Rhedey din Mureș

Your browser doesn't support HTML5 video.

Transilvania se mândrește cu peisajele de neuitat, dar și cu cele mai frumoase castele ale României.

Sunt clădiri impunătoare, iar povestea lor se întinde pe câteva secole. Un astfel de loc este Castelul Rhedey, din Mureș, unde s-a scris o părticică din istorie și o frumoasă poveste de dragoste. Și, dacă ați ales această destinație, faceți un popas și la Muzeul Pălăriilor de Paie, dar și pe malul lacului Bezid. Veți reveni acasă cu cele mai frumoase amintiri.

La Castelul Rhedey, istoria te întâmpină de la intrare. Pentru ca povestea castelului și celor care au locuit aici să nu se piardă, cinci săli au fost transformate într-un muzeu dedicat contesei Claudia de Rhedey, stră-străbunica Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II- a.

Fosta proprietară a avut o poveste de viață impresionantă. O adevarată lecție despre iubire și determinare, într-o lume în care rangul nobiliar făcea regulile în societate. Deși i-a fost interzisă căsătoria cu un duce, într-un final au reușit să-și unească destinele, au făcut trei copii, însă tânăra contesă a murit la numai 29 de ani.

Expoziția îmbină trecutul cu prezentul. Cu ajutorul unor efecte vizuale sunt redate fragmente din viața contesei și din viața de atunci a nobilimii.

Citește și
Cele mai mai delicioase rețete de pască. Pasca tradițională din Moldova
Cele mai delicioase rețete de pască. Pasca tradițională din Moldova

O altă poveste, de această dată din perioada comunismului, ne spune lacul de acumulare Bezid, aflat în apropiere. Un sat întreg, inclusiv biserica, au fost distruse pentru realizarea acestei construcții hidrotehnice.

Iar cei aflați în zonă pot face un popas și la Muzeul Pălăriilor de paie, din comuna Crișeni.

Szocs Lajos, proprietar muzeu: ”Este de folos nu numai că ține umbră, nu numai că pot să fac vânt, nu numai că pot să salut sau să adun ceva. Pălăria mea indică din ce zonă vin. Poate lumea nu mă cunoaște, dar dacă cunoaște pălăria știe că asta vine din Valea Kusmedului. Dacă cel care purta pălăria avea partea din spate ridicată, știam că este mai tânăr și că pot să-l tutuiesc. Dacă are partea din sapte lăsată, știam ca trebuia să am respect: ”Bună ziua, ce faceți, cum sunteți?”

Fiecare pălărie se face cu multă trudă, dar rezultatul e spectaculos.

Turistă: ”Învățăm meșteșugurile străvechi, pe care acasă nu le găsim și ne simțim bine.”

Turist: ”Merită să vină turiștii aici, mai ales din oraș, că aici se poate vedea cum au trăit strămoșii noștri.”

Turistă: ”A fost o experiență foarte frumoasă și pentru copii și pentru noi. Chiar am probat pălăria cea mare și am vizitat muzeul.”

În zonă, gazdele oferă cazare în case tradiționale secuiești. Cei care aleg astfel de pensiuni pot spune că s-au bucurat pe deplin de atmosfera locului.

Deși este un oraș mic din județul Mureș, Sângeorgiu de Pădure este o destinație ideală de vacanță, în special pentru cei fascinați de istorie si legende.

La Castelul Rhedey s-a petrecut povestea de dragoste a contesei, dar a fost și scena sfârșitului dramatic al tinerei de numai 29 de ani.

Pagini întregi de istorie au fost rescrise cu ajutorul realității virtuale, astfel că turiștii pot vedea scene animate din viața contesei sau pot lua parte la Balul de la Viena, unde Claudia a dansat pentru prima oară cu alesul inimii.

Totul a fost realizat după multe documentări istorice, dar și lucrări de reabilitare destul de costisitoare.

In zonă sunt multe alte locuri perfecte pentru pozele de vacanță: lacul Bezid și Muzeul Pălăriilor de Paie.

Pentru că zona e atrăgătoare, puteți rămâne peste noapte la o pensiune doar dacă vă faceți rezervări din timp. Prețurile ajung și la 200 de lei pentru o zi de cazare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult