Țările pentru care ai nevoie de pașaport în Europa. Actele necesare pentru călătorie
De asemenea, trebuie să pregătești și actele necesare pentru călătorie, astfel încât să nu întâmpini nicio problemă la sosirea în țară. Cel mai bine este să te informezi din timp și să aduni documentele necesare pentru a avea o vacanță de neuitat în Europa.
În ce țări din Europa ai nevoie de pașaportZona fără pașapoarte din cadrul Uniunii Europene a făcut ca deplasările între țările europene să fie mai simple și mai rapide. Frontierele interne au fost practic desființate pentru cei care dețin o viză Schengen, în timp ce frontierele externe au înăsprit controalele la frontieră pentru toți cei care nu sunt cetățeni ai unuia dintre statele membre.
Cu toate acestea, pentru unii deținători de pașapoarte europene, zona fără pașapoarte a sporit și confuzia cu privire la necesitatea de a împacheta un pașaport în călătoriile între țări.
Zona fără pașapoarte a Uniunii Europene este cunoscută sub numele de Spațiul Schengen. Dacă deții un pașaport al uneia dintre țările UE, nu trebuie să prezenți un pașaport sau alte documente de călătorie atunci când călătorești între țările din zona Schengen.
Țările Schengen sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ungaria și Croația.
Anumite țări din Uniunea Europeană nu fac parte din Spațiul Schengen, iar cetățenii UE trebuie să prezinte pașapoartele valabile - sau alte documente de identitate naționale valabile - la controalele de frontieră atunci când intră sau ies din aceste țări, scrie allgetaways.
Cetățenii europeni trebuie să prezinte pașaportul doar atunci când călătoresc în Regatul Unit al Marii Britanii, fie că vorbim despre Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor.
De precizat este că Regatul Unit al Marii Britanii nu mai este în Uniunea Europeană. Cetățenii europeni pot circula în orice altă țară din UE doar cu buletinul, inclusiv în țări precum Norvegia, unde nu este nevoie de viză.
Pentru trecerea frontierei în afara spațiului Schengen - sau pentru a vă dovedi identitatea în interiorul acestui spațiu - singurele forme de identitate acceptabile sunt cele eliberate de autoritățile naționale.
Pașaportul - în cât timp îl obțiiTimpul necesar pentru a obține un pașaport depinde de volumul de cereri. De obicei, obținerea unui pașaport durează câteva zile, până la o săptămână. Așa că ar trebui făcut din timp, dacă știi că urmează o călătorie în care să ai nevoie de pașaport.
Ca să obții un pașaport, prima oară trebuie să plătești taxa pentru eliberare, care costă 258 de lei pentru un pașaport electronic simplu. Taxa poate fi plătită pe ghiseul.ro.
Apoi, trebuie să îți faci o programare și să te prezinți în ziua programării cu buletinul. Ți se va face o fotografie și vei urma procedurile specifice. Apoi, vei da semnătura și vei face dovada plății taxei de pașaport în funcție de tipul de pașaport pentru care ai optat.
Ți se va da o chitanță și vei fi chemat peste câteva zile ca să ridici pașaportul. Acesta poate veni și acasă, dacă plătești o taxă suplimentară.
Valabilitatea pașaportuluiÎn România, pașaportul are o valabilitate de 10 ani pentru persoanele adulte și de 3 ani pentru persoanele sub 18 ani. După expirarea perioadei de valabilitate, este necesară obținerea unui nou pașaport.
Dar trebuie să știi că există unele țări care pot solicita o valabilitate minimă a pașaportului pentru a permite intrarea în țară, de obicei de cel puțin 6 luni până la data expirării pașaportului.
Prin urmare, este recomandat să verifici cerințele specifice ale țării în care vrei să călătorești înainte de a pleca și să te asiguri că pașaportul are o valabilitate suficientă pentru întreaga perioadă de călătorie.
Există următoarele tipuri de pașapoarte:Pașaportul este cel mai comun tip de pașaport utilizat în prezent. Este un pașaport biometric care conține un cip electronic încorporat, care stochează datele personale ale titularului și o imagine digitală a feței.
Pașaportul provizoriu este un tip de pașaport emis în situații de urgență sau când titularul nu poate obține un pașaport regulat în timp util. Pașaportul provizoriu are o valabilitate mai scurtă și nu conține un cip electronic.
Pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu sunt emise pentru persoanele care călătoresc în scopuri diplomatice sau de serviciu în numele guvernului sau al instituțiilor statului.
Acte necesare pentru călătorieCel mai important lucru atunci când călătorești este să ai cu tine actele necesare. O vacanță poate fi complet ruinată dacă te trezești că nu ai un act important la tine.
De asemenea, pentru siguranța ta, ar trebui să deții și un buletin și un pașaport. Unul dintre ele trebuie să fie în permanență asupra ta, iar celălalt poate sta în seiful din camera de hotel. Acest lucru este pentru a putea fi identificat de autorități atunci când ești într-o țară străină sau pentru a evita orice fel de probleme.
Actul de identitate lăsat în camera de hotel sau la cazare te asigură că vei putea călători în țară fără probleme, dacă ți se fură portofelul sau geanta cu actul de identitate.
Iată ce acte îți trebuie pentru călătorie:
Pașaport și buletin. Un pașaport valabil este principalul document de identificare pentru călătoriile internaționale. Este esențial să te asiguri că pașaportul și buletinul sunt valabile cel puțin șase luni după data planificată plecării. Chiar dacă nu ai nevoie de pașaport dacă ești cetățean european și călătorești în Europa, este bine să îl ai la tine pentru orice eventualitate.
Viză. În funcție de destinație, este posibil să ai nevoie de viză. O viză este o mențiune oficială în pașaport, care îți acordă permisiunea de a intra, de a sta sau de a tranzita o anumită țară pentru o perioadă determinată. Cerințele de viză variază foarte mult, așa că este esențial să verifici dacă țara în care mergi solicită o viză pentru turiști.
Bilet de avion. Pentru călătoriile cu avionul, vei avea nevoie de cărțile de îmbarcare, care sunt eliberate de obicei în timpul procesului de check-in, fie online, fie la aeroport.
Bilete de avion/tren/autobuz și a detaliilor privind cazarea. E foarte bine să printezi biletele de avion, de tren sau de autobuz din călătoriile pe care le faci, deoarece în cazul în care îți pierzi telefonul, vei avea cum să ajungi unde trebuie.
Asigurare de călătorie. Nu este obligatoriu, dar este foarte recomandat să ai o asigurare de călătorie. Aceasta oferă acoperire pentru urgențe medicale, anularea sau întreruperea călătoriei, pierderea bagajelor și alte situații neprevăzute. Ține la tine o copie a poliței de asigurare de călătorie și a informațiilor de contact în caz de urgență.
Permisul internațional de conducere (IDP): Dacă intenționați să conduceți într-o țară străină, verificați dacă aveți nevoie de un IDP. Acest permis traduce permisul dumneavoastră de conducere în diferite limbi și este, în general, necesar pentru închirierea de vehicule în străinătate.
Certificate de vaccinare. Chiar dacă nu mai este cazul, pentru că a trecut pandemia de Covid, unele țări din afara UE cer câteva vaccinuri necesare. De exemplu, nu poți merge în Africa de Sud fără să fii vaccinat împotriva febrei galbene. Informează-te despre ce vaccinuri ai nevoie în funcție de țara în care mergi și asigură-te că ești cu toate actele medicale la zi.
Rețete și documente medicale. Cu toții trebuie să avem o trusă cu medicamente când plecăm în vacanță, dar dacă ai afecțiuni medicale specifice sau trebuie să iei cu tine medicamente care se eliberează doar cu rețetă, este important să ai la tine rețeta sau chiar scrisori de la medicul de familie care să explice afecțiunea de care suferi și necesitatea medicamentelor.
Persoane de contact în caz de urgență. O listă cu persoanele de contact în caz de urgență, inclusiv datele de contact ale ambasadei sau consulatului din țara de destinație este o chestiune care te poate ajuta enorm, în situații neplăcute.
Cu siguranță că nu te gândești la lucruri rele atunci când mergi într-o vacanță, dar de cele mai multe ori precauția este o adevărată binecuvântare când te afli în acele situații.
Altfel, nu uita să îți iei la tine o sumă de bani cash, un card de credit sau debit, medicamentele de care ai nevoie, telefonul, actele și lucrurile importante. Orice altceva se poate achiziționa din țara în care călătorești, în cele mai multe cazuri.