Sovata s-a schimbat radical. Cum arată stațiunea, după ce afaceriștii străini și români au investit milioane de euro
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un om de afaceri din Marea Britanie a cumpărat și a renovat trei hoteluri vechi. A investit câteva zeci de milioane de euro ca să le aducă la standardele actuale.
Csiki Istvan, Centrul de Informare Turistică Sovata: "Majoritatea hotelurilor s-au construit în 1970. Anul trecut, de exemplu, s-a renovat un hotel de 135 de camere. Atrag foarte mulți turiști".
Așa-numitele „vile gemene” au fost cumpărate de un om de afaceri din Ungaria. Erau în paragină. Dar, cu zece milioane de euro, investitorul le-a transformat într-un complex de patru stele cu spa modern și centru de tratament. A păstrat în schimb arhitectura austro-ungară, specifică locului.
Și investitorii români și-au amintit de Sovata. De exemplu, un boutique hotel de patru stele, cu 53 de camere, aparține unui om de afaceri local.
Ildiko Dobriță, director de hotel: "Sovata este intitulată cea mai bine organizată destinație turistică, asta se datorează și activității autorităților locale și de semenea într-o colaborare strânsă cu toți cei care își desfășoară afacerile în domeniul tursimului".
Dar și autoritățile locale s-au implicat și au atras bani europeni. Printre cele mai importante proiecte se numără Drumul Sării, un circuit al lacurilor din zonă.
Schimbarea la față a stațiunii a început în 2003, iar rezultatul se vede în numărul tot mai mare de turiști care vin în zonă. Pe lângă noile centre spa, Sovata este cunoscută pentru cele șapte lacuri cu apă sărată, care iarna se menține la 20 de grade și este recunoscută pentru proprietățile terapeutice.
În stațiune sunt peste 150 de spații de cazare, care pot găzdui 5.000 de turiști. Prețurile pornesc de la 200 de lei și ajung la 700 pe noapte pentru o cameră mic dejun și servicii spa.