Românii, dornici de vacanțe, dar fără posibilități. Studiul ce prezintă situația dezolantă în care suntem
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt datele oficiale publicate de Oficiul European de Statistică, care ne plasează drept europenii cu un mare apetit pentru concediu, dar ultimii când vine vorba despre resursele necesare pentru o relaxare de 6 nopţi.
De cum se termină weekendul, aglomeraţia de pe litoral dispare. Patronatele din turism susţin că în staţiuni - în timpul săptămânii - gradul de ocupare nu depăşeşte 60 la sută. Motivul pentru care românii nu stau mai mult timp la mare ar fi banii.
Ivan Petrișor, turist: "Vii, te relaxezi, îţi încarci bateriile şi înapoi la muncă."
Potrivit Eurostat, peste jumătate dintre români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână. Procentul este cel mai mare din Uniunea Europeană. După noi vin: grecii, croaţii şi ciprioţii.
Clasamentul a fost întocmit pe baza datelor strânse, anul trecut, de Institutele de Statitiscă din fiecare ţară - când cifrele nu erau afectate de pandemia de coronavirus.
În statistici, nu apar turiştii care se cazează la negru. Pe lângă datele oficiale din statistici trebuie luate în calcul şi cazările în structuri neautorizate, de exemplu, unele pensiuni sau apartamente de vacanţa de pe tot litoralul.
Pentru că avem puţini turişti care îşi permit sejururi lungi - în weekend-uri când toată lumea vrea la mare - pe litoral cresc preţurile.
Aurelian Marin, director agenție turism: "Foarte mulţi vor pe weekend, iar locurile rămase libere la hoteluri sunt foarte puţine şi de multe ori este normal că preţurile să fie foarte mari motiv pentru care le recomandăm măcar cu 2 săptămâni înainte să şi facă rezervarea de vacanţă."
Există şi ţări unde aproape întrega populaţie merge cel puţin o săptămână în concendiu. Suedia are cel mai mare procent.
90 la sută dintre locuitorii ei îşi permit un sejur cu cel puţin 6 nopţi de cazare. Procente aproape la fel de mari au Danmerca, Luxemburg şi Finlanda.