Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răspunsul unei turiste care s-a urcat pe Sfinx pentru un selfie. ”Nu se roade piatra”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Platoul Bucegilor - zis și „bulevardul alpin al României" - atrage sute de mii de turiști. Însă nu toți știu să aprecieze frumusețea acestui loc și să respecte natura.

Lasă în urmă munți de gunoaie și se cațără pe stâncile „Sfinxul" și „Babele", în ciuda interdicțiilor, pentru un selfie.

Prima grijă a multor turişti care ajung pe Platoul Bucegilor este să imortalizeze momentul chiar din vârful Sfinxului. Ignorând panourile care le interzic escaladarea stâncilor, oamenii se încăpăţânează să prindă cadrul perfect.

Ranger: "Domnule, daţi-vă jos de acolo. N-aveţi voie să escaladaţi. Aveţi un panou pe partea aceea."

Reporter: "Au ieşit frumoase pozele?" Femeie: "Da, foarte frumoase!" Reporter: "Aţi văzut că nu aveţi voie să vă urcaţi?" Femeie: "N-am văzut nimic" Reporter: "Este panou aici aproape" Bărbat: "Păi noi venim de aici, de unde să vedem?!".

Citește și
ucis in trafic arges
Om de afaceri din Argeș, ucis în trafic. Singurul martor, intimidat de rudele agresorilor

Turistă: "Făceam o poză ca să avem amintire, ca de asta am urcat la Sfinx. Le-am spus că totuşi e piatră şi nu se roade piatra, nu? La Bran ne-o lăsat să ne urcăm pe scările alea de lemn şi-s de lemn totuşi..."

Şi peisajul este afectat. Până să ajungă în vârful Bucegilor, turiştii văd munţii printre gunoaie.

Turist: "E mizerie. Pe traseu te uiţi, aruncă de toate. De toate aruncă. Reporter: Ce aţi văzut? Turist: "Gunoaie, nu le face nimeni decât noi."

Florin Frătu, Asociaţia Montana Carpaţi: "Am adunat de la canapele şi covoare, până la oale de sarmale de la o nuntă mare. Şi absolut incredibil, în muchia Tarata, care nu e accesibilă multor turişti, am găsit o carcasă de televizor."

Ca să atragă atenţia turiştilor, dar şi localnicilor, voluntarii au lansat o campanie de informare.

Cristina Predoiu, iniţiatoare proiect: "Am considerat că este mult mai bine să mergem de la rădăcina pentru că educaţia este rădăcina. Din păcate legislaţia în vigoare nu este tocmai una clară cu privire la amenzile care se pot da."

Nici reprezentanţii Parcului Natural Bucegi - cei care ar trebui să-i sancţioneze pe turiştii certaţi cu bunul simt- nu reuşesc să aplice legea.

Dumitru Iuncu, directorul Parcului Natural Bucegi: "Nu avem acces la datele cu caracter personal fapt pentru care nu putem da amenzi decât de faţă cu Jandarmeria sau cu poliţia."

Singurele sancţiuni care s-au dat în acest an în zonă au fost pentru tăieri ilegale de copaci.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult